Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.1.05

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Okupili smo se kako bismo zajednički obilježili i proveli akciju borbe protiv svih ovisnosti. Naša akcija je usmjerena na borbu protiv alkoholizma koji je, uz drogu, najveći prorok današnjice. Borba protiv alkoholizma počela je prije 40 godina u bolnici u Vinogradskoj. Liječnički tim dr. Vladimira Hudolina osnovao je prvi ogledni klub u Vinogradskoj, iz kojeg je nastao prvi klub liječenih alkoholičara "Maksimir". Djelovao je na području gradske četvrti Maksimir i iz njega su tijekom godina nastali mnogi klubovi koji i danas uspješno djeluju. U to je vrijeme doktor Hudolin sa suprugom Višnjom našao suradnike u Centru za socijalni rad Maksimir, pa je prva stručna djelatnica, gđa. Štefanija Matić, bila ta koja je taj rad nastavila do današnjih dana, zajedno s doc.dr. Breitenfeldom, dr. Arnoldom i prim.dr. Marušićem, koji i danas rade kao stručni djelatnici u klubovima Maksimira. U tom su razdoblju mnoge obitelji prošle kroz te klubove, koji su im pomogli da danas žive boljim životom, nego kad je u njihovom domu gospodario alkohol.
Klub "Bukovac" nastao je iz tog prvog kluba prije 25 godina i kroz njega su prošle mnoge obitelji koje i danas uspješno apstiniraju. Svi članovi našeg kluba, koji i danas redovito posjećuju naše skupove, uspješno apstiniraju. Neki od članova nisu više aktivni, što zbog zdravlja, što zbog godina, ali i nekih drugih razloga, no s njima povremeno kontaktiramo. Za zdravu apstinenciju potrebna je suradnja svih članova kluba, u što ubrajamo cijele obitelji, sa stručnom djelatnicom kluba. Naša djelatnica, medicinska sestra Mira Tvorek, uspješno se uklapa u naš program rada i zato je iznimno cijenimo i želimo da i dalje nastavi sa svojim radom. Naš rad cijene gospoda iz gradske četvrti Maksimira, na čelu s g. Mariom Pilašem, koji je uvijek tu kad zatreba. Uspješno surađujemo i s Gradskim poglavarstvom od kojeg dobivamo sredstva za rad. Želimo još bolju suradnju sa svima, prije svega s bolnicama koje rade na liječenju alkoholizma. Naša obveza je preventivni rad koji našu rehabilitaciju čini još uspješnijom, a apstinenciju čvršćom.
Alkoholizam ugrožava sve obitelji, a naročito mlade koji i najviše stradavaju u prometu. Mladima treba što više edukacije o svim ovisnostima, za što bi škole trebale pokazati više sluha. Za nas alkohol više ne postoji, pa vi, koji uzimate svoju dozu, pazite što radite. S ovog skupa apeliramo na sve da paze što i koliko piju. Kad ste u prometu i na radnom mjestu, nemojte piti pa ćete se živi i zdravi vratiti kući svojim najdražima. Još jednom, lijep pozdrav svima i bila vam uspješna apstinencija, kao i sretan i dug život bez alkohola.

Nemojte alkohol mjesec dana piti, život će vam se promijeniti!!!

Stjepan Pokas