Alkohološki Glasnik - Prilozi

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.2.05

Često sam išao na Dravu

"Često sam išao na Dravu i dugo bismo razgovarali šuteći"

Naslov je početak pjesme "Moja rijeka" koju je podario svima nama gosp. Franjo Strbad iz Koprivnice.

U srijedu, 19. siječnja imala sam čast prisustvovati u Koprivnici promociji druge knjige pjesama gosp. Franje - "Plava zvijezda". Damir, Juraj i ja smo kao mala delegacija iz Zagreba u popodnevnim satima došli u lijepu Koprivnicu. Dočekalo nas je malo snijega, malo hladnoće. Šetali smo gradom i u već dobro poznatom, prelijepo uređenom centru popili Coctu.

Kad smo došli u prostoriju "Podravke", gdje se trebala održati promocija, već smo sreli dosta gostiju i učesnika programa. Prvi nas je pozdravio gosp. Franjo sa uvijek prisutnim osmijehom. Polako su stizali prijatelji i štovatelji lijepe riječi iz Donje Dubrave, Čakovca, Svete Marije, Križevaca i Koprivnice. Ponovo smo sreli dobre znance s kojima smo već proveli toliko lijepih trenutaka. A onda je počela svečanost riječi.

Uvodni dio rekla je mlada djevojka svirajući gitaru. Blaga muzika pripremila nas je da otvorena srca dočekamo Franjine riječi. Obratila nam se predsjednica Kluba "Podravka", zatim prof. Pero Markić, koji je napisao i predgovor.

Nakon toga izlazili su, jedan po jedan, štovatelji poezije i govorili stihove iz zbirke "Plava zvijezda". Slušali smo o svim osjećajima i razmišljanjima koje je gosp. Franjo stavio na papir, koje je ponudio drugima kako bi im obogatio dušu. Svi smo uživali u raznolikosti tema, ali svagdje se osjećala otvorenost srca našeg pjesnika.

Dozvolit ću si da citiram prof. Markića koji je prekrasno rekao u predgovoru o g. Franji: Franjina je pjesma ispovijed i molitva, moralni savjet, sjetna uspomena, poticaj i ohrabrenje, ona je sveobuhvatna poput života ? tiho šapće, jeca, asocira, budi osjećaje, vlada čuvstvima i potiče nas na razmišljanje. Njegova pjesma je iskustvena i iskrena, ona je životopisna, pri čemu se sve životne poteškoće savlađuju optimizmom i ljudskom privrženošću. Takav je Franjo Strbad i u vlastitom životu?.

Vratili smo se u Zagreb bogatiji.

Dušica Cesarec, Klub Izvor, Zagreb