Alkohološki Glasnik - Prilozi

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Darujmo osmijeh

Nedavno je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi tiskalo letak koji smo dobili uz naše ?Liječničke novine? ? ?Naša ljubaznost početak je svakog liječenja?. Odmah sam se složila s naslovom, a i sa sadržajem.
Navest ću odgovore na dva pitanja:
Što postižemo ljubaznošću?
Mnogo, i to za bolesnika ali i za same sebe. Bolesniku umanjujemo strah, stječemo njegovo povjerenje, potičemo samopoštovanje, volju za liječenjem i nadu za uspjeh liječenja. I mi dobivamo, jer: potičemo svoj osobni razvoj i sazrijevanje, pokazujemo da cijenimo druge ljude, poboljšavamo osobne i profesionalne odnose.
Što ljubaznost uključuje?
Tu bih od, kako je navedeno, jednostavnih, dobro poznatih ponašanja izdvojila osmijeh. Činim to iz nekoliko razloga. Volim se smijati i tada se puno bolje osjećam pa vjerujem da isto osjećaju i drugi ljudi. Osmijeh opušta i potiče pozitivna čuvstva. A najviše zato jer sam to nedavno potvrdila i u klubu. Naime, nakon recidiva i ponovnog liječenja, za što sam saznala od majke naše članice, iskreno sam se razveselila kad sam je opet ugledala kako se nasmijana približava našem klubu. Spontano sam uzvratila osmjehom, spontano, jer mi je zaista bilo drago da je opet s nama. Očito je to i osjetila pa je komentirala: "Znala sam da će me dočekati osmijeh!" Želim joj uspješnu rehabilitaciju uz nesebičnu podršku svih članova kluba i još puno iskrenih osmjeha u životu.
Spomenuti letak završava sličnom konstatacijom: Ne možete pogriješiti ako pozdravite osobu s osmijehom! Stoga ću i ja tako završiti.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak
stručni djelatnik Kluba "Stara Tkalča"