Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.05

Uhvaćena Duga - Predgovor

Predgovor

Ova knjiga je zbirka priča iz života, objavljenih tijekom 10-tak godina izlaženja Alkohološkog glasnika, stručno-informativnog glasila Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba. Kao glavna urednica Glasnika, nastojala sam da on bude plod zajedničkog rada i suradnje stručnih djelatnika i svih onih kojima je prvenstveno namijenjen - liječenih ovisnika o alkoholu i članova njihovih obitelji.

Rad mi je olakšavala dugogodišnja funkcija predsjednice Zajednice klubova Zagreba i Hrvatskog saveza, jer sam bila na izvoru informacija i stoga se moj rad velikim dijelom sastojao u poticanju i motiviranju na pisanje i prikupljanju priloga, te tematskom oblikovanju brojeva, u kojima su, uz stručne priloge i izvješća o radu u klubovima, važnu ulogu imale priče iz života koje su utjecale na emocionalnu sferu. Priče su svi rado čitali, a mnogima su bile najdraži dio glasnika. Svaki broj je bio novi izazov i veliko zadovoljstvo. Radom na Glasniku stjecala sam iskustva i nove, drage suradnike. Bilo je sve lakše skupiti priloge i oblikovati broj.

Prilozi su postajali sve raznovrsniji i kvalitetniji. Oduševljavale su me iskrenost i nesebičnost s kojom su pojedinci željeli pomoći drugima, bez obzira radilo se o stručnom prilogu, izvješću ili priči, pisalo se o sebi, za drugoga. Sve u težnji za srećom i nekim drugim, punijim životom, kojeg možemo postići samo zajedničkim razumijevanjem. Ti su prilozi bili toliko vrijedni, životni, iskustveni i jednostavno se nametnula ideja da se objave kao knjiga, tako očuvaju od zaborava i postanu lako dostupno štivo - priručnik svima kojima su potrebni za život bez alkohola.

No, obzirom na obilje kvalitetnih materijala, dogovorili smo se da to bude trilogija. Prva knjiga tiskana je 2003. godine kao priručnik pod naslovom Zbornik stručnih radova Alkohološkog glasnika, koji je obuhvatio stručne radove 118 autora. Ovo je druga knjiga u kojoj su skupljene priče iz života, a čija sam urednica, zajedno s prim. dr. sc. Mirjanom Marković-Glamočak. Treća knjiga će biti monografija o 40 godina djelovanja klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj.

Knjiga priča pruža lako štivo, ali duboko dojmljivo. Pravo je zrcalo dijela života oko nas, koji je skriven za oči javnosti i o kome su pojedinci odlučili nesebično progovoriti. To su stvarna razmišljanja i opisi životnih situacija, koji omogućavaju upoznavanje i prepoznavanje ove ozbiljne problematike i konkretnih rješenja od strane onih koji su njome pogođeni. Iz njih se može mnogo naučiti, jer život je najbolja škola i najbolji učitelj.

Sve priče su autentične. Svaka je vrijedna i na svoj način drugačija, neponovljiva. Većinom svjedoče o tužnim prizorima iz obiteljskog života, o nezadovoljstvu, svađama, krizama, gubicima i alkoholnoj patnji, ali i o putu izlaska i novog života, o putu koji nije nimalo lak ni jednostavan, ali se njime isplati krenuti. Vrijednost ove knjige očituje se u jasnom naziranju tog puta, kojeg svatko na svoj način treba utrti.

Aforizam: ?Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga?, najbolje govori o sadržaju knjige. Nadam se da je u knjizi, kao što naslov i kaže - ?Uhvaćena duga?. A poruka je jasna ? ?Za život bez alkohola?.

Zahvaljujem u ime svih onih koji će čitati ovu knjigu, koristiti se njenim bogatim iskustvom, pomoći si njenim savjetima kao i preporučiti je onima koje poznaju, a kojima je potrebna, svima Vama koji ste nam upućivali svoje priče, bez kojih ne bi bilo ove knjige. Zahvaljujem vama, koji ste našli snage podijeliti s drugima svoja najintimnija i najbolnija iskustva i na taj način otvoriti put do srca mnogih ljudi.

Vjerujem da će knjiga mnogima biti poticaj da izađu iz malodušnosti i beznađa, da potraže pomoć i pokušaju uhvatiti dugu, što će im na kraju otvoriti put ka sreći.
Ova knjiga nastala je uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske kojem se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Prim.mr.sc. dr. Vesna Golik-Gruber