Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.5.05

Osnovan Klub ?Bonaca? u Lošinja

Grupica entuzijasta održala je 27. travnja 2005. godine osnivačku skupštinu Kluba liječenih alkoholičara u Malom Lošinju. Teško je prepričati put koji je doveo do osnivanja Kluba, ali to sigurno znaju oni koji su to prošli i koje sve prepreke treba savladati. Najteža prepreka je bila privoljeti ljude u maloj otočkoj sredini da se odazovu skupštini.

Nakon odaslanih poziva gradskim, gospodarskih, vjerskim i inim strukturama u našem prekrasnom Lošinju, zavladala je epidemija službenih putovanja, tako da se nitko iz tih struktura nije odazvao. Načelno su svi pozdravili takvu aktivnost, ali mnogi su pitali:?Što ću ja tamo? Pa to je za alkoholičare.?.

Kako bilo da bilo, još jednom sam se sudario s nerazumijevanjem okoline oko ove problematike jer svi piju ?normalno?.

Pozivu su se odazvali oni koji su posebno senzibilizirani za ovaj problem, a to su članovi drugih Klubova. U goste su nam u velikom broju došli članovi Kluba "Opatija" (kojem sam i sam nekada pripadao), na čelu s vms. Katarinom Dodić. Došla je i dr.Gordana Šikić, psihijatar i voditelj ambulante za dnevno liječenje alkoholičara Zamet (Rijeka), zajedno s predsjednikom Kluba, gospodinom Benčićem.

U prijateljskoj i toploj atmosferi (kakvu samo liječeni alkoholičari i njihove obitelji mogu stvoriti) prošli smo kroz ciljeve i program rada, te izabrali tijela i odgovorne osobe kluba.

Pripremili smo i kratko predavanje na temu istraživanja koje sam proveo među srednjoškolcima Cresa i Lošinja o štetnim navikama njihovih roditelja i njih samih.
Pozdravne govore su svi htjeli održati, tako da smo mi, malobrojni članovi novoosnovanog kluba, bili ganuti i ujedno ohrabreni da u ovoj našoj maloj i tvrdoj otočkoj sredini opstanemo. Zaista su se potrudili i uspjeli.

Na kraju skupštine je pripremljen mali domjenak za drage nam goste. U neformalnom druženju smo razmjenjivali mišljenja i iskustva.
Dugom šetnjom lošinjskom rivom rastali smo se od prijatelja, uz želje za ponovnim susretom (zaista smo na kraju svijeta).

Klub se sastaje svake srijede u 19 sati. Ovo je ujedno poziv svim liječenim alkoholičarima koji ljetuju na Lošinju da nam se jave kako tijekom ljeta ne bi zaboravili na svoje duševno zdravlje (možda promjena pomogne).
Skoro pa zaboravih, Klubu smo dali ime ?Bonaca?. Javite se!

Branko Lakner, dr.med., predsjednik