15 svibanj 2004

Pismo majci ili pismo"tiraninu"

Pismo iz američke metropole kockanja bilo je ,kako reče Clitorella, podebelo. Između ostalog Veliki Blefer pita, da kako se snalazi sama, bez Predatora, bez "tiranina".Veliki Blefer je volio Predatora, kao i ja njegovog Primarijusa
Teške Ruke.
Zamislila se Clitorella nad tim pitanjem. Nema zovi publiku, gospodina Miočića iz Zadra, nema ,put do miljunaša je slobodan ,samo ako sam odgovoriš na pitanje.Situacija je bila vrlo složena, tako da je Clitorella čak stavila naočale, ne bi li izgledala pametnije..
Ima tako nekih dana ,kada se ide na groblje, po Clitorellinom mišljenju, je....,puka forma, zbog susjeda.Stoji ona tako ,sebi blesava ,sa nekim cvijećem pred obiteljskom grobnicom i pilji u zlatna slova, ime i prezime Predatora.
Pali svijeću i priča Predatoru, zapravo sama sebi.
Stara, znam da si voljela Jesenjina,nitko nije napisao tako duboko ,iz duše svojoj majci, možda Tadijanović .Stara, gdje si zakopala svoje divne osjećaje, gdje si u sebi doslovno uništila sebe, svoju ženstvenost i ljepotu, nesagledivo razumijevanje za tuđu nevolju, za moje suze, zašto si bila toliko kruta,zar je sa Onim Koji Je Otišao otišlo sve?
Znaš li ti, koliko sam noći sama proplakala čekajući ,da se vratiš sa nebrojenih službenih putova, simpozija, strašno važnih sastanaka, rasprava,suđenja, ja sama, sa ključićem oko vrata,bojeći se ,ako se Tebi što dogodi, ja nemam nikoga, strpat će me u dom.
Ipak, znam, nema čarobne formule za odgoj, mobilizirala si u sebi sve ,da se održimo same,očekivala si uspješnu kćer, koja bi svojom koloraturom digla svijet na noge, poput Calasice,očekivala si, da živim u luksuznim kostimima, živeći između hotela,aviona i službenog auta robujući u Ministarstvu vanjskih poslova kao prevodilac,vidjela si me na svom pravničkom terenu,da poput Tebe, svi strahuju, dok Ti prolaziš.
Predator moj, ništa od toga, ja sam ostavila dušu negdje u književnosti,karijera me ne interesira.Ostavila sam srce i dušu u Zlatu,koje drhti, poput mene. Nikad me nisi zagrlila, posjela u krilo, to je za Tebe bio znak slabosti,grlim svoje Zlato koliko mogu,više se i ne da,moja "čelična lady", sinonim za rad ,red i disciplinu.Nema veze, htjela si za mene najbolje, put u pakao popločen je dobrim namjerama, to je davno napisao Dante.Predator moj, sic tibi terra levis-nek je tebi zemlja laka, ja se moram snaći, ali strašno mi nedostaješ,
to i sama znaš, vidiš.
Eto, tako otprilike izgleda razgovor negdje na Mirogoju,Clitorella ,nakon svog monologa slegne s ramenima i ode.......
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home