14 svibanj 2004

Pismo iz Las Vegasa

Norijada.Maturanti ,svi redom pijani ,divljaju i maltretiraju sve i svakoga oko sebe. Clitorella je jedva izvukla "živu" glavu i vratila se iz centra grada kući. Poklopac poštanskog sandučića podignut!Netko PIŠE!!!!!?????!!!!!Pa što je sa tim emajlom, pa tko je tu lud???!!!!
Otvara Clitorella i u sandučiću, podebelo pismo sa nekom razglednicom u prilogu.
Poštanska marka....Las Vegas.....Pa ,tko joj to obilato PIŠE, iz Amerike?!
Sva sreća ,da je Bijesni odveo Zlato na vikend na more. Upravo ,bez razloga šuljajući se u tišinu praznog stana, Clitorella polako otvara pismo.Piše joj frend iz gimnazijske klupe, Veliki Blefer.On ju je naučio kartati, bila mu je to doslovno opsesija. Bili su kartaški par bez premca i zarađivali neke novce kartanjem.Piše, da je Las Vegas otuđena ludnica i da se ništa ne može usporediti sa kartarijom na gimnazijskim stepenicama.
Između ostalog joj je napisao ,da nitko ne karta kao ona, a njemu se ne karta sa automatom ili uškopljenim figurama u kasinu.
Koja podudarnost, pismo je stiglo ,kad je opet jedna generacija ludovala po gradu,ne sluteći što ju čeka, da znaju, ne bi ludovali.
Sjetila se Clitorella otužnih bogova s Olimpa, koji su zamotani u bijele plahte-toge sjedili pred Klasičnom gimnazijom. Famozna "trojka", Clitorella, Blefer i Očalinko, djeca intelektualno i statusno prestižnih roditelja, djeca, primarijusa-kirurga, potpredsjednice Vrhovnog suda i dijete dekana prestižnog arhitektonskog fakulteta.Njih troje, opako su okusili atmosferu intelektualnog ,recimo elitizma. Strahovali su nakon svakog roditeljskog sastanka, jer za četvorku su padali udarci ,kazne, i štoša ostalo.
Slineći u Vincekove kolače, brljajući po tanjurićima sa poslasticama, tužili su se jedan drugom,nisu se mogli niti nalokati.Nemilosrdni roditelji očekuju ipak nešto više od neke tamo, mature.
Ipak, bez obzira na nesaglediv pritisak, svatko od njih krenuo je diametralnim putem od ambicija roditelja, nisu im uspjeli oduzeti dušu.
Sjetila se svega Clitorella, čitajući pismo i osluškujući pištaljke raspojasanih današnjih maturanata,bez obzira na svu kritičnost, ona opet ,po ne znam koji put, popodne ide na predavanja.
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home