12 svibanj 2004

"Kefirofobija" ili mostovi okruga Salzburg

Čita Clitorella "Fobije" od Freuda, za neku prešutnu ,recimo domaću zadaću. Već na prvoj stranici počela se smijati, konačno je shvatila.
Jednog ljeta, dok je Zlato bilo osmomjesečna beba, Bijesni je bio pozvan ,na tjedan dana službeno u Zagreb,inače su se,A Clitorella je trebala ostati tjedan dana u Salzburgu sama sa bebom_Zlatom. Nije joj se ta mogućnost baš svidjela, počela je cendrati, da kako će ona sama u Salzburgu sa bebicom.Realno mnogo bolje nego u Zagrebu, ali doma je doma.Nazvao Bijesni njihovu famoznu Nani, koja je tek stupila na mjesto guvernante,da dođe na tjedan dana umjesto njega ,da Clitorella nije sama. Dolazi Nani u punoj paradi, i tako, Clitorella presretna, jer nije sama, a Nani voli putovati.
Salzburg je prepun mostova, doslovno po centru grada, nema šanse da se netko kreće tim gradom, a da barem dvadeset puta ne prelazi preko mosta.Tko pati od gefirofobije-prelaska preko mosta(vode),ima veoma ograničeno kretanje, doslovno nemoguće.Nani se nekako stalno držala iste strane Salzacha, a kad bi Clitorella naumila ,pod normalno prijeći most, Nani se grčevito uhvatila za bebina kolica i za Clitorellu,,panično gledajući pred sebe. Clitorella je to pripisivala, tada jakim vrućinama i Naninom umoru.
Nakon što je pročitala tu "nesretnu" knjigu, nazove Clitorella svoju Nani, koja je, naime, punih 5 godina čuvala i obožavala Zlato i ono nju.
Nakon par rečenica i običnog razgovora priupita Clitorella:
-Nani ,da li biste vi onda prihvatili posao kod mene, da sam stanovala u Novom Zagrebu?
_Naravno, pa preko mosta me vozi tramvaj ili autobus!
Nani ,da li se vi malčice bojite prijeći most!
-Pa užasavam se!
-Nani znate li kako se zove taj strah?
-Ne znam ,reci Clitorella.
-Gefirofobija!
-Kako si rekla ?Kefirofobija,slabo te čujem.
-Nema veze, smije se Clitorella, kada idemo na kavu?!
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home