14 svibanj 2004

Iznimka

Svaka ustanova i profesija unutar iste ,ima određena pravila službe. FamozniPS.Bez obzira koliko su ta pravila neophodna za funkcioniranje i učinkovitost, pravila su zato, da se koji ,pokoji put, prekrše.Nakon, ne predugog, ali dovoljno dugog radnog staža, Clitorella ih jako dobro zna.
Sjedi opet ona u vrloumnoj ustanovi i dolazi u isto vrijeme, kao i uostalom svaki dan, apsolvent biokemije i u biblioteci uči. Kaže da uživa, ima mira.Čim se približio stolu, Clitorella mu već pruža knjižurinu, koju niti ne sprema, već sklanja u svoj stol, jer zna da je Onaj Koji Uči tu svaki dan u isto vrijeme.
Osim knjižurine ,on priupita:"Oprostite, smijem li vas nešto pitati?"
-Pa naravno, zato sam tu i ne biste vjerovali za to me plaćaju,
našali se Clitorella.
-Znate, jako sam zabrinut za mamu, loše joj je.
-Clitorella sad malko bolje pogleda Onog Koji Uči, u njegovom pogledu zaista je, doslovno "vrištala" briga i zabrinutost.
-Imate li neku knjigu o menopauzi?
-Clitorella je shvatila.
Otišla je bez dileme ili grižnje savjesti u "priručnu" zbirku, iz koje se ne posuđuju knjige za van, izvukla isto tako knjižurinu i ne misleći na PS dala mu tu knjigu da je odnese kući,uzevši naravno osnovne podatke, reda radi.
Nastao je cirkus, poludjeli knjižničari, spopali Clitorellu, da će ju šefica"ubiti", da to nije smjela napraviti, disciplinski postupak joj je za vratom ,za koga, pa tog dečka ne poznaju, ......bla ....bla.
Clitorella se izderala na sumanute kolegice:"Dala sam, pa što, ako je ne vrati platiti ću štetu i kupiti novu knjigu!"
Nastao je muk , kada je u knjižnicu ušla šefica, sve su se potrudile ,da još na pragu čuje "strašnu" stvar.Clitorella je sjedila za stolom, kao da se nju to ništa ne tiče. Dojuri zajapurena šefica i poziva je na odgovornost.Clitorella je stoički odslušala zaista neugodne stvari, na granici vrijeđanja,
imala je suze u očima ,ali od bijesa i nemoći, na kraju je konačno dignula glavu i rekla:"Da ,dala sam knjigu, Onaj Koji Uči će ju vratiti,dala sam ,jer znam što je zabrinutost, iskrena zabrinutost!"
Zastala šefica upola rečenice.
-Zabrinutost?
-Da, Onaj koji Uči zabrinut je za mamu,razlog je s moje strane duboko subjektivan,prekršila sam PS i snosit ću posljedice!
Šefica se okrenula i otišla u svoj ured.
Tijekom radnog vremena došla je do Clitorellinog stola i ispričala se,u smislu, da što to nije odmah rekla.
Clitorella joj je odgovorila, da nije mogla doći uopće do riječi.
Knjiga je vraćena," duhovi "su se smirili, zbog "onog" pogleda , Clitorella bi i na disciplinski postupak, bez oklijevanja i žaljenja.Život je kolo, prvo se brinemo za male i bespomoćne, a onda se oni brinu za nas, koji postajemo bespomoćni.Nažalost Clitorelli život nije dao priliku da se brine o Predatoru,ali može omogućiti ,da se netko drugi brine o svojoj majci.
Clitorella
-

0 Comments:

Post a Comment

<< Home