01 veljača 2004

Mitološko- maturantski inat

Čeznutljivo smo, nagurani na školske prozore, svakog svibnja,promatrali naše maturante u togama kako izlaze iz gimnazijskih klupa. Činilo nam se to nemoguće, nedostižno. No, došao je i naš dan. Napirlitali i nakovrčali jadnu Clitorellu i obukli je u neku plahtu-togu , zavezali u neke zlatne mašleke ,mora glumiti Afroditu, a njezinog ponavljača, kartaša iz klupe u neku suknjicu ,isto od plahte i neku sjekiru mu uvališe, on je Hefest.
Sjede na stepenicama gimnazije Afrodita i Hefest, oko njih prava ludnica, oni pokunjeni.
Afrodita upita:"Čuj, ideš na medicinu?"
Hefest:"Ma, stari je poludio, svi su mi doktori u obitelji čak i pas je diplomirao medicinu, JA NEĆU,idem na brodogradnju, nema prijemnog, primaju sve, to samo luđaci upisuju, ali dobra je ekipa.!"
Hefest:"Što je boginjo ,pjevat ćeš ili suditi?"
Afrodita:"Kao prvo, šišam ovu prastaru plavu grivu,dosta mi je, samo s njom problema, gle kako su je nakovrčali, ne bum sudila, ne bum pevala ,idem na književnost!"
Hefest se sjeća nas, kako smo bili zavidni maturantima, a sad smo kao cirkus, u prastarim plahtama, glumimo neke prastare mitološke spodobe i ne znamo što ćemo u životu.Iza nas se prolomi urlik.Urla naš predsjednik razreda, Zeus:"Što je to, što cmizdrite,hajde Afrodita na posao, moraš se ljubiti i sve ostalo ,a ti budalo od kovača ,kuj mi žezlo, ja idem lokati...!!!"i odjuri urlajući.Eto i vrhovni bog je poludio.
Nakon 15-tak godina sastaje je stari razred.Dolazi moj kartaš i smije se:"Ja sam nesvršeni brodograditelj, sramota u familiji....!"Smije se Clitorella, sa kosom ošišanom na 9 milimetara:"Ja sam propala bibliotekarka.........".
Sve u svemu nije loše.
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home