05 veljača 2004

Kućni blagoslov

Bez obzira na visoke sudačke i pravničke statuse i funkcije, Predator niti u najžešćem režimu, nije odustajao od valjda stoljetne tradicije ,da nakon Nove Godine, dolazi pop blagosloviti kuću(stan).Za te prilike, sve je moralo biti doslovno "olizano", ne očišćeno, bijeli stolnjak ,raspelo svijeća, sve po protokolu. Naravno, pravila,pravila ,pravila.
Clitorella se vremenom počela buniti protiv te "komedije", pljujući po Crkvi ,kao instituciji, lamentirati o svim negativnostima iste u povijesti, od lomača, inkvizicija ,zatupljivanja i popovanja, itd.Predator je sve to znao, ali tradicija je tradicija, ipak smo mi ugledna obitelj i katolička prije svega.
Jedne godine "otišao"Predator na "vječna lovišta",Clitorella se ponadala da je s njim otišao i taj cirkus od blagoslova,ali adresa je u crkvi ostala na popisu.
Nakon jezive noći, budi se Clitorella na podu uz košaru ,gdje je nakon sati i sati deranja, konačno zaspalo novorođeno Zlato, budi se jadna na podu, ispovraćana pelena još na ramenu, sva očupana, neispavana, nasmrt umorna, kratko malo hrpa majčinskog jada.Jedino što ju tješi je tišina.Zaboravila je isključiti zvono na vratima(da se deralica)ne probudi, zapravo nije se usudila maknuti,da se "Zlateko "ne probudi.Odjednom zazvoni ,kao na vatru.Opsuje Clitorella, onako bosa , pobljuvana,,u otrcanoj spavaćici otvara vrata ,a na vratima svećenik.Dresirana godinama ,automatski onako sirota pozdravlja:"Hvaljen Isus!"Došao blagosloviti kuću. Gleda nju, kao u svjetsko čudo,ona bespomoćno stoji u spavaćici ,polugola, kao biblijska preljubnica, samo što je ne kamenuju. Ulazi pop i u čudu gleda, na stolu umjesto očekivanog, hrpa neispaglanih pelena, bočica duda, nekih krpa, nered.Ništa to popa ne zbunjuje. Izmoli jedva s njim ,tri osnovne molitve, "Vjerovanje" je već pentala, zaboravila.Prospe on tzv.Svetu vodicu po neredu na stolu, je sad bi još trebalo nekaj platiti, u Clitorelli se javi "stari bunt," odgovori popu:"Ja nemam kune u kući, žao mi je!"Pop je na brzinu otišao.Shvatila je, da zaista NEMA, bila je sama, Bijesni je otišao na probu, a ona ionako ne može nikud, pa nema niti novaca.Čudo od djeteta se probudilo i nastavilo gdje je stalo,blagoslovljeno urlati. Polugola Clitorella je nastavila svoj majčinski dan.
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home