10 veljača 2004

Individualnost u braku, po Clitorellinom mišljenju

Tema, opet nekog razgovora, bila je, da li gubimo u braku individualnost, odnosno, izgubiti individualnost je garancija za uspješan brak. To je opet umotvorina znanog filozofa i ponukala je Clitorellu, koja ima poprilično bračnog staža ,da o tome razmisli, i shvati da je to obična akademsko-filozofska tlapnja i neistina.
Brak bi u biti ,po Clitorellinom mišljenju morao biti sporazuman suživot, potpora ,da se lakše udvoje prebrode i prožive životne i opće ljudske prepreke, tuge i radosti.Brak je isto tako lišen zaljubljeničkih ljubavi, strasti i ludorija,kakve činimo kada smo zaljubljeni. Ljubav u braku ima na neki način "latentno značenje. Skriva se u korektnosti i fer playu, a ne u nekim izljevima strasti ,to je iluzija. Isto tako ,svatko može u braku izražavati svoj individualizam,ako taj ne vrijeđa partnera ,ili ga ne zloupotrebljava.Kaže se dajte jedno drugom kruha,ali ne jedite od istog komada, živite zajedno i radujte se, ali neka svaki partner uzmogne biti i sam,i najvažnije ,treba" dati srce jedno drugom", ali NE U POSJED.Treba stajati zajedno, ali ne preblizu, treba biti prostora među partnerima i LJUBAV NE SMIJE BITI SPONA.Po skromnom Clitorellinom mišljenju, ne smije se upasti u najćešću zamku, zamku roditeljstva, djeca nisu razlog za održavanje braka, niti smisao života, ona su važan dio, ali prolazan, imaju svoju sudbinu, misli i život, oni su jedan dio života,privremen, jer će nužno započeti svoj život, roditelji su samo "tramvajska stanica!".
Dakle, sačuvati međusobo prazan prostor ,slobodu djelovanja i mišljenja, to je Clitorellin "recept" za relativno uspješan brak, odnosno zajednički život dvoje partnera, filozofe treba u praktičnom životu izbjegavati i citirati ih u akademskim nadmetanjima.
Clitorella

0 Comments:

Post a Comment

<< Home