Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.11.05

Osnivanje Kluba ?Solin?

Osnivanje Kluba ?Solin?

Potaknuta radom klubova u Gradu Zagrebu, njihovim rastom i razvojem, te djelovanjem u borbi protiv bolesti alkoholizma s jedne strane, i s druge strane zabrinjavajućim statističkim pokazateljima na području Splitsko-dalmatinske županije, a posebice za područje grada Solina s gravitirajućim općinama, o broju prekršajnih i kaznenih prijava vezanih uz nasilje u obitelji (preko 60% alkoholiziranih počinitelja), rodila se ideja o reaktiviranju, odnosno otvaranju kluba u Solinu.
Veliku podršku u njegovanju i realizaciji te ideje dali su mr.sc.dr. Mirko Mikelić i Božena Škare, dipl. soc. radnica (stručni djelatnici u Klubovima 70-ih, odnosno 80-ih godina), kao i Ante-Edo Crmarić, aktivni član KLA ?Split?. Najznačajnija potpora uslijedila je od dr.sc. Zorana Zoričića, koji mi je stručnim savjetima pomagao u osmišljavanju same realizacije osnivanja Kluba.

Zahvalila bih Katarini Radat, Ani Štimac i Željku Tandari ? kolegama socijalnim radnicima, kao i vms. Margiti Hajduković, koji su sa mnom podijelili svoja iskustva u radu Klubova dajući mi korisne savjete. Idejom o rađanju Kluba formiran je inicijativni odbor, kojeg su uz Zorana Zoričića, Mirka Mikelića, Boženu Škare i Antu-Edu Crmarića, činili Ana Bosančić, dipl.soc. radnica, dr. Ivana Petrović, dr. Stijepo Botteri, a među njima i ja.

Osnivačkoj skupštini KLA ?SOLIN?, koja je održana 28. rujna ove godine u Domu kulture ?Zvonimir? u Solinu, prisustvovali su brojni gosti i uzvanici. Istaknuto je da je osnivanje Kluba svojevrstan nastavak tradicije rada klubova liječenih alkoholičara u Solinu, koji su se ugasili početkom Domovinskog rata.

Podsjetili smo se kronologije rada klubova u Solinu. Godine 1965/66. Solin je dobio prvi klub liječenih alkoholičara, a do početka 90-ih godina prošlog stoljeća djelovalo ih je nekoliko (prema nekim podacima i do desetak klubova), kada su se, zbog ratnog djelovanja agresora, ali i zbog odlaska članova na ratište, ugasili. U radu tih klubova stručno su djelovali liječnici medicine Petar Lukšić, Ivo Bućan, Mirko Mikelić, Katarina Bućan, te socijalna radnica Jadranka Marković.
U pozdravnom dijelu, potporu Klubu dali su dogradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević, župnik Gospe od Otoka, don Vinko Sanader, vijećnik općine Dugopolje, Anđelko Bosančić, predsjednik Prekršajnog suda u Solinu, Matko Tolić, predstojnica Centra za socijalnu skrb, Podružnice Solin, Božena Škare, predstavnik Županijske zajednice klubova, Stijepo Botteri, kao i mnogi drugi. Među gostima i uzvanicima bili su nazočni predstavnici Kluba ?Split?, liječnice i patronažne sestre Doma zdravlja u Solinu, pomoćnik načelnika Policijske postaje Solin, ravnateljica osnovne škole, liječnica Zavoda za bolesti ovisnosti u Solinu, stručni djelatnici iz splitskih klubova, socijalni radnici iz CZSS, te članovi Kluba, koji čine bitnu okosnicu u djelovanju i opravdanosti osnivanja Kluba.

Prisutnima se u ime inicijativnog odbora obratio dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, koji je između ostalog rekao:
?Alkoholizam nije problem pojedinca već cjelokupnog društva jer često dovodi do agresivnog ponašanja, razaranja obitelji, maloljetničke delinkvencije, gubitka radnih mjesta i drugih neugodnosti proisteklih iz ove ovisnosti. Srećom, još smo uvijek socijalna država, što nas obvezuje da brinemo za te ljude, i zbog njih i zbog nas. Stoga je neophodna intervencija šire društvene zajednice u koju trebaju biti uključene institucije poput Centra za socijalnu skrb, Crkve, zdravstvenih ustanova i drugih važni društveni čimbenici. U Hrvatskom savezu registrirano je 180 klubova liječenih alkoholičara, dok ih je prije rata djelovalo i do 500.?

Dr. Zoričić je naglasio kako je izuzetno sretan što se ponovno pokreće rad Kluba upravo u ovoj sredini, koja je zbog velike tranzicije stanovništva posebno bremenita tim problemom. Sam grad Solin doseže brojku od skoro dvije tisuće alkoholičara, a kada se dodaju i članovi obitelji koji pate od posljedica te bolesti, onda se brojka stanovništva obuhvaćenih ovim problemom penje i do nekoliko tisuća ? kazao je dr. Zoričić, izražavajući ovom prilikom zadovoljstvo zbog iznimne susretljivosti i podrške iskazane od strane gradske vlasti, kao i cjelokupne lokalne zajednice.
Dogradonačelnik Solina g. Ninčević je iskazao zadovoljstvo zbog osnivanja Kluba, najavivši tehničku i materijalnu podršku radu kluba.

Solinski župnik, don Vinko Sanader, najavio je pomoć i podršku Crkve u rješavanju ovog, kako je kazao, općedruštvenog, crkvenog i obiteljskog problema.

Uslijedio je radni dio. Izabran predsjednik KLA ?SOLIN?, gospodin Ante-Edo Crmarić, dugogodišnji apstinent (uskoro 5 godina) i aktivni član Kluba ?Split?, koji je istaknuo da je izuzetno sretan što je KLA osnovan u njegovom gradu Solinu i što će moći svoja iskustva podijeliti s novim članovima i pomoći im u rješavanju problema ovisnosti o alkoholu i održavanju trajne apstinencije. Izabrani su članovi u tijela Kluba, a na području stručnog rada Kluba djelovat će stručne suradnice dr. Ivana Petrović i Željka Radošević, dipl.soc. radnica.

Prostor za rad Kluba ustupila je Udruga za zaštitu okoliša i unaprjeđenje kulture življenja ?Život? u Svetome Kaju. Klub je nakon registracije počeo djelovati tijekom mjeseca listopada, petkom od 16 do 18 sati. Održavanje osnivačke skupštine Kluba popraćeno je nazočnošću medija lokalne i državne razine.

Nakon održane osnivačke skupštine, priređen je prigodan domjenak, a sponzori domjenka su na taj način pokazali podršku našem radu.

Očekujemo daljnju aktivnu suradnju i potporu svih čimbenika cjelokupne socijalne mreže i razvijanje parterskog odnosa, kako bismo zajedno djelovali na prevenciji, edukaciji i liječenju bolesti ovisnosti o alkoholu.

Željka Radošević, dipl.soc.radnica