Up Back Next

Iz Klubova

IZ SLAVONSKOG BRODA
Bilježimo dobre rezultate

Zdravko Duvnjak   

 

U Slavonskom Brodu je nekad postojalo sedam klubova liječenih alkoholičara i jedan bolnički ogledni klub. Danas, na žalost, postoji samo jedan klub. Prije nekoliko mjeseci, dolaskom prof. Miše Matića u brodsku bolnicu, osnovan je ponovno taj ogledni bolnički klub. Bilo bi zanimljivo istražiti zašto je došlo do propadanja klubova, a dok se istodobno povećao broj ovisnika.

Uoči rata bio sam tajnik ovdašnjeg Saveza za suzbijanje ovisnosti i unapređivanje duševnog zdravlja u općini Slavonski Brod. U to vrijeme je u Slavonskom Brodu bio održan 14. kongres alkohologa. Kasnije se čulo, jugonostalgičari su nešto pokušali. No sve je propalo i sve se srušilo. Budući da sam svećenik i da radim s ljudima, a u to vrijeme sam imao na brizi oko dvadesetak ovisnika, što o drogama, što o alkoholu, počeo sam ''gurati kola uzbrdo''. Dogodio se rat koji je ovako teško stanje učinio još težim. Mnogi su otišli na ratište, neki izginuše, neki pobjegoše, neki su se čak odselili u Australiju, Nizozemsku i Kanadu, a mnogi potonuše u svoju ovisnost. Čovjek se obazre i kaže sam sebi da radi Sizifov posao. No po prirodi nisam jedan od onih koji tako lako odustaju, jer za odustajanje uvijek ima vremena. Moram priznati da sam od svog oca, iako je bio alkoholičar i na žalost zbog toga umro u 53. godini, zapamtio jednu rečenicu:"Što ne može, mora moći." Dakle valjalo je ''gurati uzbrdo'' i spasiti što se spasiti može.

Danas bi se mogla napisati knjiga, ali telegrafski to izgleda ovako. Spašen je klub i brojao je samo pet članova. U pomoć nam dolazi prof. Kovačević iz Centra za socijalnu skrb i tako, nakon napornog rada, klub danas broji trideset članova uz male varijacije. Bilježimo dobre rezultate. Terapijska zajednica koju su činili ovisnici o drogama, također dobro funkcionira. Neki od njih zasnivaju obitelji, neki počinju raditi, poneki odlaze trbuhom za kruhom u druge dijelove našega lijepog Svijeta. Manji dio ostaje i osmišljava novu strategiju reanimacije. Osnivamo različite radionice, predavanja, izlete, športske događaje, koncerte. Npr. već pet godina, pod pokroviteljstvom grada, organiziramo tjedan borbe protiv ovisnosti.

U tom tjednu organiziramo uskršnju utrku, koncert, tribinu, dvije radio emisije i igraonicu. Zatim obilježavamo svjetski Dan nepušenja, svjetski Dan borbe protiv droga i onda Mjesec borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj. Prošle godine smo ipak uspjeli dobiti veliku podršku grada i gradskih struktura. Bilo je to pravo čudo, podigla se dobra prašina, no kad se sve smirilo, shvatili smo da smo ipak doprli do vrha. Na Mandarina partyju smo se osvježili i pomalo odahnuli, no nismo sjeli i čekali na lovorikama, jer smo shvatili da se zapravo zvijer zvana ovisnost sada tek probudila. Zastrašujuća je, strašnija od onih iz Jurassic parka i mnogo krvožednija i agresivnija. A što drugo nego navaliti. U bolnici se ponovno osniva odjel alkoholizma i prof. Matić to dobro radi. Proradio je još jedan klub. Upravo smo jučer, dakle, na Valentinovo otvorili "Kalipso", klub za mladež, djecu i roditelje i, dakako za sve one koji žele pripomoći u borbi protiv ovisnosti. Bit će to prava "eko-zona", bez PAD -a - bez pušenja, alkohola, droge, ali s dobrim kompjutorima i ostalim dobrim sadržajima. Polako već razmišljamo o šestoj tradicionalnoj uskršnjoj utrci "Za Brod bez pušenja, droge i alkohola". Možda do tada ostvarimo nova poznanstva ovim putem i čitavoj akciji dodamo novu dimenziju.

Pozdrav iz Broda!

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek