| home| ovisnosti| sadržaj | SSŠ "Blaž Juraj Trogiranin
Odbaci (prvu) cigaretu

Odbaci (prvu) cigaretu     Jesi li pušač?
     Ako jesi, znam kako izgledaš! Vjerojatno su ti nokti žuti, imaš loš ten lica, smeđe naslage na zubima, kašlješ i pri govoru iz usta ti izlazi neugodan dah.


     Znaš li od čega se sastoji duhanski dim i kako utječe na tvoje zdravlje?
     Duhanski dim se stvara izgaranjem cigarete i udiše se pušenjem. smjesa je plinova čiji su najštetniji sastojci katran, nikotin i ugljični monoksid. Ovi spojevi izazivaju patološke promjene na različitim organima i organskim sustavima, a u najvećoj mjeri štete dišnom, srčano-žilnom i probavnom sustavu.
     Kod pušača dolazi do promjena u radu dišnog sustava što se očituje ponavljanim kašljem, a zatim postupnim smanjivanjem plućne funkcije te razvojem kronične opstruktivne bolesti pluća.
     Pušenje je najčešći uzrok karcinoma pluća. Međutim, i maligni karcinomi drugih organa znatno su češći u pušača nego u nepušača. Pri pušenju manja količina dima dospijeva u želudac i može uzrokovati upalu želučane sluznice. Čir na želucu kod pušača se često može pretvoriti u karcinom.
     Pušenje podiže krvni tlak i ubrzava rad srca. Pušači godinama svakom cigaretom tjeraju svoje srce da radi brže te dolazi do trajnih poremećaja u njegovu radu. Srčani mišić će se dodatno opterećivati začepljenjem krvnih žila koje će biti pospješeno pušenjem.
Odbaci (prvu) cigaretu     Bolne menstruacije s glavoboljom i grčevima povećane su u pušačica i povezane su s dužinom pušenja. Veća je vjerojatnost infertilnosti ili komplikacija pri začeću te je povećan rizik od komplikacija u trudnoći.
     Prema istraživanjima povećan je i nastanak muške spolne nemoći jer pušenje izaziva krvožilne poremećaje u muškom spolovilu.
     Nemoj zaboraviti da se osim ovih promjena uzrokovanim dugotrajnim pušenjem razvija i tolerancija na nikotin pa smanjeno djelovanje nikotina kompenziraš povećanjem broja cigareta.
     Jesi li ikada pomislio da istovremeno truješ i sebe i prijatelja nepušača u svojoj blizini? Nepušač u društvu pušača udiše dim što ga je pušač izdahnuo, ali i dim koji s vrška cigarete odlazi u zrak, a koji sadrži dva puta više štetnih tvari.
Odbaci (prvu) cigaretu     Što misliš o pušenju sada kada znaš kako pušenje štetno djeluje na tvoje zdravlje i zdravlje tvoje okoline? Razmišljaš li o prestanku pušenja? Nemoj dopustiti da prevlada utjecaj društva ili pak da te tvoja znatiželja odvede na put na kojem svjesno uništavaš samog sebe. Pronađi neki drugi put, zdraviji, otvori nova vrata i reci: "Prestajem biti pušač!". Bit će ti teško bez cigarete. Osjećat ćeš umor, teško ćeš se koncentrirati na učenje. Žudit ćeš za cigaretom. Povećat će ti se apetit i postat ćeš nestrpljiv. No, taj period apstinencijskog sindroma proći će za oko tjedan dana i uskoro ćeš se osjećati bolje. Lakše ćeš disati, dah iz usta bit će ti svježiji a zubi bjeliji. Porast će ti samopoštovanje, a u novčaniku ćeš pronaći više kuna.
     Prevladaj želju za pušenjem tako da popiješ čašu vode, opereš zube pepermint pastom, uzmi žvakaću gumu ili nazovi prijatelja.
     Počni se baviti športom. Neka ti pomogne i podatak da je Europska unija odlučila postupno uvesti potpunu zabranu reklamiranja cigareta.
     Kao što vidiš, pušenje više nije društveno prihvaćeno.
     A ti nisi sam.
     Mi smo tu da ti pomognemo.

REZULTATI ANKETE O PUŠENJU

SSŠ Blaža Jurjeva Trogiranina - anketirano 6 prvih razreda
SŠ Ivana Lucića - anketirano 4 prva razreda

1. Da li pušiš?  
a) DA  38%
 20%
b) NE  62%
 80%
2. Ako pušiš, koliko cigareta dnevno popušiš?
a) ne pušim redovito  37%
 43%
b) do 5 cigareta  25%
 23%
c) od 6 do 15 cigareta  15%
 11%
d) više od 15 cigareta dnevno  23%
 23%
3. Što misle roditelji o tvom pušenju?
a) ne znaju da pušim  54%
 62%
b) brane mi i prigovaraju  24%
 27%
c) dopuštaju mi  22%
 11%
4. Zakonom je zabranjena prodaja cigareta mlađima od 18 godina. Smatraš li da ove zabrane imaju pozitivan učinak?  
a) DA  32%
 24%
a) NE  64%
 72%
a) NE ZNAM  4%
 4%
Dr. med. Jelica Mijić

Preneseno sa SSŠ "Blaž Juraj Trogiranin":


Home