| home | ovisnosti | komentari || |Komentari


Pitanje o alkoholizmu - recidiv

Pitanje: 

Ja sam žena jednog okorjelog alkoholičara. Nakon dugo godina pijenja ,zbog zdrastvenih problema, uz mnogo nagovaranja išao je na liječenje u Vašu ustanovu. Apstinirao je 3 mj. Nakon toga krenu i dalje po starom. No uz alkohol uzima i tablete protiv bolova,(bruffen, voltaren) jer mu je i kičma u lošem
stanju. Bojim se da neće dugo izdržati. Ipak ne mogu pronaći načina da ga vratim na liječenje. Iako mi se ponekad čini da i sam pokušava prestati, ali ne uspijeva. Da li mi vi možete savjetovati kako da postupim.


Odgovor: Žao mi je sto čujem da je vas suprug u recidivu.

Svakako kontaktirajte klub te terapeuta koji ga je liječio! Potražite pomoć Kluba, ili se javite na savjetovanje. Više o tome:

Telefonsko savjetovalište:  01/ 37 87 754 


Tekstovi koji bi vam mogli pomoći:

http://www.moravek.org/kla/80/80-015.html 

Novost je, da se u posljednje vrijeme, na preporuku prof. dr. sc. Vlatka Thallera, predstojnika Klinike za psihijatriju, čijim nam je razumijevanjem i ustupljena prostorija za rad Saveza, uvodi u praksu savjetovanje članova obitelji i osoba koje su provele detoksikacijski postupak, kao i ostalih građana koji se obrate za savjet, te ih se upućuje u klubove liječenih alkoholičara prema mjestu stanovanja.

Pročitajte članke broja 65 Alkohološkog Glasnika, gdje je tema broja bio upravo recidiv:

http://www.moravek.org/kla/65-004.html 

" Pao" sam u recidiv...

http://www.moravek.org/kla/65-005.html 

Razmišljanje stručnog djelatnika o recidivu

Uglavnom bolesnik je redovito veoma sklon recidivu, ponovnom pijenju alkoholnih pića. Kod klasične terapije bi se bolesnik zaklinjao na apstinenciju, ali bi nakon kratkog vremena, odmah po izlasku iz bolnice ponovno počeo piti. Samo rijetki "snagom volje" uspijevali su ostati dugo apstinenti. Oni bi postajali zagovornici nepijenja i prava podloga njihove apstinencije pokazala se tek nakon što je metodom klubova omogućeno liječenje i drugim bolesnicima.


 Copyright © 2001 moravek.org. All rights reserved.  Ovisnosti.com je nezavisni projekt, nema potporu niti jedne vladine niti nevladine organizacije. Ukoliko ove stranice smatrate korisnim, donacije su dobrodošle. 

moravek.org

Home