| home | ovisnosti | komentari || |Komentari


Pitanje:

Živimo na jednom kvarnerskom otoku. Sin će uskoro imati 18 godina. U zadnjih par mjeseci ponaša se upravo prema karakteristikama za adolescenta sa problemima u komunikaciji (nemotiviran za obveze, učenje, spava puno i teško se budi, želi ići na studij ali nije odgovoran prema svojim obvezama i sl.). Kao roditelji pokušavamo doprijeti do razlog takvog ponašana. U principu odbija (svađa, vika) ali je meni (mami) ipak rekao da konzumira marihuanu povremeno, da ona nije štetna, da je onda raspoložen i veseo, da je ona legalizirana u mnogim zemljama, dakle nije štetna a sa njom se dobro osjeća. Molim vas za pomoć, što u ovakvom slučaju napraviti, kako ga privoljeti da ode na razgovor sa stručnjakom- psihologom, gdje se i kome javiti. 

Puno hvala - zabrinuta mama


Odgovor:
Vidim da imate problem koji je dosta raširen.

Problemi koje opisujete kod svoga sina - nemotiviranost, agresivnost i popuštanje u školskom uspjehu povezani su sa njegovim drogiranjem.

Argumenti koje navodi - da "trava nije štetna" te da je "legalizirana u mnogim zemljama" su laž. Ta laž je raširena putem dezinformacija koju potiču i dileri, koji na taj način šire famu o "državnoj represiji".

O tome sam više pisao u ovom članku: http://www.moravek.org/ovisnosti/dm-010330.htm 

Činjenice su ove:

  1. Kanabis je dopušten u nekoliko zemalja za medicinsku upotrebu (Švicarska) no to se prvenstveno odnosi na eksperimentalne programe, a postoje i pojedini lijekovi na bazi kanabinoida u obliku tableta, koji se mogu
    ordinirati teškim bolesnicima od AIDS-a za poboljšanje apetita. Druga bolest za koju se ponekad koristi taj lijek je glaukom (povišen očni tlak).
  2. I druge droge imaju medicinsku upotrebu - recimo opijati, derivati kokaina. Da li se i na to poziva, odnosno negira da su te droge ako se zlorabe smrtonosne?
  3. Kanabinoidi mogu biti opasna i izrazito štetna droga. Kod manjeg broja pojedinaca mogu izazvati akutnu psihozu (psihičku bolest) sa halucinacijama (vidnim i slušnim obmanama) te paranojom (manijom proganjanja). Također je moguća i izrazita agresivnost. Dovodi i do impotencije kod određenog broja ljudi, odnosno nezainteresiranosti za seksom. Može dovesti i do oštećenja pluća (rak) pojačavajući štetni učinak duhana. Može dovesti i do oštećenja ploda ako žena konzumira kanabinoide u trudnoći.

Istina je da kod kanabinoida zbog same intoksikacije nema smrtnih slučajeva (zato sto je letalna doza vrlo visoka) no zbog psihičkih smetnji koje može izazvati intoksikacija - to je opasna droga.

 Iz moje prakse mogu reći da su te psihoze trajale i do dva mjeseca, godišnje samo u Zagrebu barem 20-30
osoba (koliko sam se osobno uvjerio) bude prisilno hospitalizirano na zatvorenim psihijatrijskim odjelima zbog toga.

Toliko o samoj štetnosti. Vise o tome možete pročitati u i mojoj knjizi - 
Moravek D. Psihijatrija za medicinske škole. Medicinska Naklada, Zagreb, 2000.

Bilo je i niz članaka u tisku na tu temu, na primjer http://www.moravek.org/ovisnosti/k-20010201.htm 

Zbirku članaka o legalizaciji i sličnim temama (objavljeno na tisku i Internetu) možete pročitati na

http://www.moravek.org/ovisnosti/content.html#08 

Osobito je interesantan članak koji govori kako su dezinformacije o "legalizaciji" doprinijele širenju droge:

http://www.moravek.org/ovisnosti/vj-20010216-1.htm 


Vaše drugo pitanje se odnosi kako motivirati vašeg sina da se javi na liječenje.
Popis institucija koje se bave ovim problemom:

http://www.moravek.org/ovisnosti/adrese-002.htm 

Vama bi najbliže bilo:

Pula Centar za sprječavanje i liječenje ovisnosti
Jurice Kalca 20 tel/fax. 052/217 501

Rijeka Centar za sprječavanje i liječenje ovisnosti u Domu zdravlja
Braće Monjac 5 tel. 051/261 403, tel/fax. 051/261 098


Sto se tiče "privole" odnosno prisile - napomenuo bih vam da ukoliko uporno odbija savjetovanje, postoji i mogućnost da se obratite za pomoć nadležnom centru za socijalni rad. Naime, maloljetne osobe su dužne prihvatiti ovaj program, u suprotnom ih se može uputiti u dom za preodgoj.

Također, ukoliko bi vi tolerirali njegovo drogiranje, mogao bi mu biti postavljen STARATELJ.

Nikako se ne radi o bezazlenom problemu, te je potrebno poduzeti što prije adekvatne radnje. U ovoj fazi, sve bi moglo završiti i na nekoliko razgovora.

Pokušajte prvo otići i sami u neko od tih savjetovališta. Pročitajte i druge materijale koje sam priredio na svojim web stranicama, dajte i svom djetetu da pročita nešto od toga. Nadam se da će nakon toga uvidjeti da bas i nije
bezazleno to u što se upušta.

Problem koji je jako raširen, neće zbog toga biti manji. Ako želi učiti i napraviti nešto od svog života, trebati će se potruditi. Promjena ponašanja i kvalitetniji stavovi u životu dati će mu veću šansu za uspjeh.


 Copyright © 2001 moravek.org. All rights reserved.  Ovisnosti.com je nezavisni projekt, nema potporu niti jedne vladine niti nevladine organizacije. Ukoliko ove stranice smatrate korisnim, donacije su dobrodošle. 

moravek.org

Home