Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI (XVI DIO)

Iv Ivondes

Cijenjeni čitatelji Alkohološkog glasnika!

Lijepo je kad se čovjek s nekim živim bićem ili organizacijom uživi osjeća se zadovoljnim, sretnim, ispunjenim... Jeste li to vi ili ja, ne znam.

Čovjek si već stotinama godina postavlja samo jedno pitanje: Tko je kriv za ljudske tragedije koje su sve dramatičnije, toliko da su već na granici izbezumljenosti? Zar možda kuga, kolera, guba, velike boginje, tuberkuloza, karcinomi, osteoporoza? Ili možda glad, ratovi, revolucije, terorizam, potresi, poplave, planetarno rašireno pušenje, alkoholizam, političke smicalice, međuljudski nekorektni odnosi? Možemo slobodno reći ne i ne.

Za sve nastale nevolje krivo je (neznanje). Praktično ćemo opisati "neznanje" sa svim naprijed opisanim nevoljama čovječanstva.

Ispričat ću vam jednu tužnu priču koja je veoma poučna za nas. Godine 1840. povjeren je mladom dalekovidnom i perspektivnom liječniku, dr. Ignazu Semmelweissu u Beču jedan porodiljski odjel u ginekološkoj klinici na kojem je umirala svaka 6. rodilja. To ga je duboko dirnulo i zabrinjavalo, te je brzo uočio razloge! Poslije svake obdukcijske pretrage leša, studenti s profesorima i liječnicima na čelu obavljali su preglede živih i zdravih rodilja na odjelu "bez pranja ruku". Tako su prenosili zarazu s mrtvih na žive i zdrave buduće majke. Godine 1847. dr. Ignaz Semmelweiss uveo je temeljito pranje ruku u "lavoru" nakon pregleda svake žive žene, i obdukcije leša, i smrtnost se smanjila za 90%.

Za to jednostavno preventivno sterilizacijsko otkriće dr. Semmelweiss je nagrađen podmuklom zavidnošću, ljubomorom, mržnjom, tj. nekomuniciranjem i izbjegavanjem na odjelu, a na koncu isključenjem iz renomirane (glasovite) bečke ginekološke klinike, kao fanatik.

Prestankom pranja ruku, smrt je dalje nastavila svoju žetvu po starom i posljedice su bile užasne - muževi su ostajali bez voljenih zdravih žena, a djeca bez majki... Poslije tog neuspjeha dr. Semmelweiss se zaposlio u budimpeštanskoj ginekološkoj bolnici gdje je bila ista situacija kao i u Beču, te je i tu uveo pranje ruku u lavoru. Smrtnost rodilja se smanjila i tu za 90%. Ali i u Budimpešti je doživio isti postupak kao i u bečkoj klinici i našao se na ulici prelijepe Budimpešte.

Teška depresija koja je uslijedila nakon takvog prepotentnog postupka liječničkih rukovodećih struktura, krikovi očajnih majki pred neminovnom smrću koje su umirale od "sepse" zbog ponosa i uobraženosti liječnika i teologa onog vremena, tjelesna i duševna slabost pridonijele su da je on izgubio "razum" i okončao život 1855. godine u duševnoj klinici onog vremena. Koga optužiti za smrt tako plemenita čovjeka? Zar profesore, službenike, ili pomoćno medicinsko osoblje? Ne i opet ne! Netko bi osudio ljubomoru, netko zavist ili, drugim riječima, prepotenciju uprave bolnice na čelu s profesorima onog vremena (a definicija prepotencije glasi: nadutost, drskost, silovitost, bahatost, nasilje, oholost, samovolja i umišljena veličina). I opet kažem ne.

Čovjek je čudno biće. Da bi došao do znanja i spoznaje o tome što je dobro a što loše, mora platiti svojim životom i nikako drugačije. Isus Krist, da bi spasio čovječanstvo od grijeha i naveo ga na pokajanje, morao je to platiti životom, i to na križu.

Evo, na primjer, moralo se raspasti na milijune brakova, poumirati na stotine milijuna ljudi u strašnim mukama, na stotine tisuća debilno rođene djece da bismo shvatili da smo neznalice i da je za te katastrofalne posljedice u čovječanstvu kriv alkohol.

Ne znamo obuzdati ratove, revolucije, potrese, poplave, prometne nesreće kako one na moru, zraku, tako i na cestama, ne znamo riješiti siromaštvo, glad, korupciju, pristranost, nepravdu...

To znači, neznanje sa svih aspekata je prvo i jedino krivo za sve nevolje čovjeka koje ga snađu. Zato je Isus Krist učio: Kad biste imali vjere (to znači znanje), i gore (planine) biste mogli premještati, a isto tako i sunčeve sustave stvarati (Mt 17,20; 21,21; Lk I7,6).

Zato treba učiti i prije svega upoznavati sebe i shvatiti da je neznanje najveći neprijatelj čovječanstvu.
Puno znanja i sreće želi vam vaš 
Iv Ivondes

Top

P.S. Legalizirali smo alkohol, pušenje, kavu, marihuanu... i to u vrijeme kad smo si znanstveno-medicinski dokazali da su posljedice užasne. Tko će sada biti odgovoran za posljedice uzrokovane pijenjem alkohola, pušenjem, pijenjem kave, metadonom, premasnom hranom, opisat ćemo u sljedećem nastavku kolumne "Razum bez savjesti".

Top

-

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org