Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

STRUČNI PRILOG
OSNIVANJE KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA U PODUZEĆU

Da bi se osnovao klub u poduzeću (tvrtki), potrebno je ostvariti suradnju s poslodavcem da prihvati ponuđeni program, koji osigurava pružanje pomoći radnicima koji imaju probleme s ovisnošću, da se oslobode ovisnosti.

Osnivanje kluba liječenih alkoholičara je dio terapijsko-rehabilitacijskog postupka i njegovo osnivanje i rad unutar poduzeća ili tvrtke ima snažan preventivni učinak. 
U pripremnoj fazi dovoljno je okupiti dva do pet članova i jednog zainteresiranog stručnog radnika.

Članovi bi se u toj pripremnoj fazi okupljali za vrijeme stanke ili u međusmjeni na kratkim sastancima, uz nadzor i stručnu pomoć stručnog radnika, u društvenim prostorijama ili u sobi stručnog radnika. Na tim kratkim sastancima rješavale bi se nastale poteškoće, dogovorili i organizirali prijateljski posjeti članu koji je u krizi ili u recidivu. 

U velikim gradovima, zbog udaljenosti između poduzeća i mjesta stanovanja, tako organizirane skupine mogu stalno djelovati.

Obiteljska terapija bi se provodila sudjelovanjem člana i članova njegove obitelji u radu područnog kluba prema mjestu stanovanja., ali ako ima uvjeta da članovi obitelji mogu dolaziti u poduzeće, jer se radi o malom mjestu s velikim poduzećem, obiteljsku terapiju treba provoditi na sastancima kluba u poduzeću. 

Klub inače djeluje po načelima višeobiteljske zajednice u kojoj sudjeluje najviše 12 obitelji i nekoliko samostalnih članova, ukoliko prima više od 12 članova zajedno s članovima obitelji, treba osnovati novi klub Iznimno, na kraće vrijeme, može se umjesto novog kluba organizirati odvojena terapijska skupina međusobne podrške, uz pomoć stručnog radnika.

Novi klub treba ustrojiti tako da se iz starog (matičnog) kluba izdvoji jedan broj starih članova koji će sudjelovati u radu s novim članovima. U slučaju potrebe, anonimnost pojedinog člana se može ostvariti.

Često se kao poteškoća za početak rada kluba liječenih alkoholičara navodi pomanjkanje odgovarajućih prostorija, što se može riješiti uz pomoć stručnih službi, te utvrđivanje vremena održavanja sastanaka koje bi odgovaralo svim članovima.

Vrijeme sastanaka treba po mogućnosti dogovoriti tako da odgovara svim članovima, prije usklađeno s njihovim radnim vremenom (između smjena?!).

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org