Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA | 80

Josip Čelan, dipl.ing., tajnik Zajednice

Rujanski sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održao se u uobičajenom terminu, drugog utorka u mjesecu, tj. 11. rujna, u prostorijama Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice". Prisutno: 41 član iz 38 klubova, područnih koordinacija i dva bolnička ogledna kluba. Sastanku se nisu odazvali predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Sastanak počeo u 17.00 i završio oko 18.45 sati, a vodio ga je predsjednik Zajednice prim.dr.sc. Darko Breitenfeld. 

Prva tema sastanka bila je pomoć dopredsjednici Lidiji Paszko koja je sve do sada potpuno sama, financijski i organizacijski, brinula o organizaciji dežurstva na telefonu Hrvatskoga saveza. 

Dogovoreno je svakodnevno dežurstvo, radnim danom od 9 do 12 sati i imenovani su volonteri, a usklađivat će ih Bruno Šiljković, suradnik Lidije Paszko. Predsjednik je podsjetio prisutne na dogovor s prošlog sastanka o obveznom pijenju disulfirama u klubu i obavijestio da se sada može sigurno na crveni recept dobiti u ljekarnama u Maksimirskoj (kod Livadićeve), u Novom Zagrebu, u Sigetu i, po običaju, na Trešnjevci, u ljekarni kraj Doma sportova. 

Članovi su obaviješteni o godišnjoj izbornoj skupštini kluba "Osvit", koja će se održati 19. rujna, o supervizijama klubova područja Maksimir, 15. listopada, u prostorijama mjesne samouprave "Otokar Keršovani", u Šrapčevoj 12 a, i na Črnomercu, 15. studenoga. Na pitanje odgovoreno je da će se idući napredni seminar održati iduće godine sa 20-ak sudionika. 

Bilo je govora o nezainteresiranosti tiska o temama alkoholizma, objavljuju se tek svaki deseti dopis stručnjaka i vrlo rijetko nas liječenih alkoholičara. Iz sekcije za poeziju, Hasan Bašić nas je obavijestio da je, na žalost, Klub "Prelog" odustao od dogovorene organizacije III. večeri poezije, ali će se ona ipak održati i to najvjerojatnije u dvorani zagrebačkog kazališta Trešnja. 

Planinarska sekcija, nakon izvjesne stanke, ponovo započinje redovnim izletima na Sljeme svake nedjelje s polaskom u 9 sati, na zadnjoj stanici tramvaja 14 ili 8. Ivana Pražetina iz Kluba "Nada-Kruge" dala je prijedlog zajedničkog jednodnevnog izleta na kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu. Voditeljica turističke agencije Cumulus, Helena Langerbert, iznijela je plan: polazak 5. listopada u 7 sati iza tornja Cibone klimatiziranim autobusima, Petrinja i jedan sat odmora, Kostajnica i branje kestenja u šumi ili kulturno zabavni program u Kostajnici, ručak, razgledavanje Kostajnice i povratak u večernjim satima. 

Cijena takovog aranžmana je 119 kuna po osobi. Ivan Mojaš najavio je organizaciju nedjeljnog cjelodnevnog izlet na Mrežnicu osobnim automobilima, s 60-ak sudionika, vezan uz planirano osnivanje novih klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadnog dijela Zagreba, tj. Gajnica i Gornjeg Vrapča. Na kraju je predloženo da se ispita mogućnost slanja samo godišnjih ili bar polugodišnjih izvješća Gradskom uredu. Spomenut je problem klubova s manje od pet članova i oni su nabrojeni. 

Govorilo se i o mogućnosti suradnje s crkvom (prostor, kadrovi itd.), uručene su potvrdnice o stjecanju znanja i umijeća rada u klubovima liječenih alkoholičara članovima koji ih još nisu primili. Tečaj za prekidanje pušenja duhana odgođen je za drugu godinu (uz sadašnje vraćanje novca). Osnovna tema sljedećeg sastanka će biti alkoholni problemi u poduzećima, te su dobro došli svi stručnjaci i drugi koji se za to zanimaju. Sastanak je završen prozivkom i izvješćima o klubovima po gradskim četvrtima. 

Predsjednik je na kraju sve prisutne počastio kavom!

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org