Up Back Next

PISMA ČITATELJA | 73

MOJE TRI GODINE APSTINENCIJE

Ivan Petreković

Poštovana urednice!

Prošle su tri godine otkako sam se liječio u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" na Odjelu alkoholizma. Nakon izlaska iz bolnice, uključujem se u Udrugu liječenih alkoholičara DZ Krapina, u kojoj sam redoviti član od 13. siječnja 1998. godine.

U ove tri godine kroz Udrugu je prošlo oko 200 liječenih alkoholičara, a danas nas je ostalo deset, koji smo i dalje stalni članovi i koji uspješno, uz suradnju, svladavamo tu opaku bolest. Potaknut primjerima iz Alkohološkog glasnika napisao sam malo o svom razmišljanju o onima koji su došli jedanput ili dvaput u klub, pa su nastavili po starome (počeli su opet konzumirati alkohol). S nekolicinom se sretnem na ulici, neki okreću glavu na drugu stranu, a neki me pitaju jesam li još uvijek u klubu. Slušajući na Udruzi nove članove i njihove tegobe, svi na početku obećaju puno, a nakon nekog vremena ,opet su u recidivu, pitam se jesu li zaboravili sve one muke i patnje, te sav trud doktora i sestara koji su im pomagali u najtežim trenucima.

Naši doktori koji liječe alkoholičare, savjetuju nam da najmanje pet godina dolazimo u klub ako se želimo izliječiti. Meni je sada tri godine kako sam član kluba i osjećam se zrelim apstinentom. Kad u klubu čujem o slučajevima o recidivu, razmišljam o tome kako oni koji se žele izliječiti ne bi smjeli napuštati klub nego ga stalno posjećivati i zajednički se odupirati iskušenjima koje donosi svakodnevica, pa i nakon što prođe tih pet godina. Za ove tri godine mnogo se izmijenilo u mojemu životu, uspio sam uz pomoć supruge i djece vratiti se opet u normalan život, te pronaći pravog sebe u poslu i društvu, što nije bilo moguće dok sam konzumirao alkohol. Stoga bi se ovim člankom htio zahvaliti dr. Srđanu Marušiću, Ljerki Topić, sestrama i ostalim doktorima Odjela alkoholizma KB "Sestre milosrdnice", koji su mi otvorili oči da vidim onakav svijet kakav je u stvarnosti.

Posebno se zahvaljujem našem stručnom djelatniku dr. Numanu Huseidžinoviću, koji radi stručno i s mnogo razumijevanja prema svakome pojedinačno iz našeg Kluba u Krapini.

Još jedanput bih poručio liječenim alkoholičarima da se uključe u klubove i budu članovi, jer se u klubu najlakše čuva apstinencija.

Top

Cijenjena urednice,

U privitku dopisa dostavljamo Vam uplatnicu na 200,00 kuna za 2 primjerka Alkohološkog glasnika za 2001. godinu za Klub Doma zdravlja Delnice. Alkohološki glasnik je vrlo prihvaćen i rado čitan među članovima našeg kluba koji Vas ovim putem svi lijepo pozdravljaju, a posebno šalju pozdrav Vama i uredništvu. 

Predsjednik Kluba Delnice Anton Toni Pleše
i stručni djelatnik dr. Anita Komljenović

Top

IN MEMORIAM 

Nakon duge i teške bolesti, iznenada, u subotu 20.1.2001. zauvijek nas je napustio u svojoj 67. godini gospodin 

BORIS POJE

Bio je vrlo aktivan član Kluba "Poštar", dugogodišnji njegov predsjednik i apstinent 14 godina.
Podmukla i opaka bolest i prerana smrt prekinula je njegova nastojanja da stečena znanja i iskustva nastoji prenositi ostalim članovima Kluba. Lik dragog nam prijatelja ostat će nam u trajnom i dugom sjećanju.

Članovi Kluba "Poštar"

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org