Up Back Next

IZ KLUBOVA
MLADI I ALKOHOLIZAM

Ivan Šukelj, Ogledni klub 
Psihijatrijskog dispanzera Opće bolnice Sisak

Mladi današnjeg doba, već u ranom mladenačkom dobu, susreću se s mnogim ovisnostima i, što iz radoznalosti što iz dokazivanja pred prijateljima, probaju alkohol, cigarete a sve češće i drogu. 

Neki su svjesni da je to štetno, ali velika većina smatra da ako probaju ništa im se neće dogoditi. No kad to probanje počne biti sve češće, to su prvi znakovi ovisnosti. 

Bilo bi dobro kad bi već tada prestali, no malo ih je koji odluče prestati. Mladi misle da im se ništa ne može dogoditi zato što su mladi i misle da je sve to o ovisnosti čista izmišljotina starijih. 

U novije vrijeme sve je više djece i mladih koji piju alkohol u disku, na zabavama, u kafićima, ali i u školi. Osobno smatram da današnja omladina i djeca imaju vrlo malih ili nikakvih obveze, prvenstveno u gradovima, ali i na selu, mladi više nemaju toliko obveza kao nekad, što je vrlo pogubno za njih, jer kad nemaju obaveza, onda dolaze na svakakve ideje iz čiste dosade i monotonije. 

Neki mladi i djeca već su u ranom djetinjstvu vidjeli oca ili majku u alkoholiziranom stanju, pa misle da to nije ništa ako i oni postanu takvi, da je to sasvim normalno i da se piti mora.

Preporučio bih svim mladima da se više druže, razgovaraju, da se bave nekim aktivnostima. Ako imaju prijatelje sa sela da s njima razmjenjuju iskustva i zapažanja, te da se više posvete radu kako bi imali što manje vremena za razmišljanje o tome kako će se napiti, drogirati i misliti pri tom da si glavni u društvu ako to sve probaš.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org