Up Back Next

Iz Klubova

Petar Strinić, dr. med.   

POŠTOVANA UREDNICE,

Čast nam je i zadovoljstvo pozdraviti Vas i vaše čitatelje. Mi smo Klub liječenih alkoholičara "Imotski". Aktivnosti oko osnivanja Kluba počeli smo u travnju, da bi službena registracija bila izvršena u rujnu 2000. godine. Kao što Vam je i poznato, prijašnje aktivnosti klubova u nerazvijenijim dijelovima Dalmacije zamrle su na duže vrijeme, a ovisnosti u svim svojim pojavnostima u znatnom su porastu. Situaciju je još više pogoršala opća nepovoljna društveno gospodarska situacija, koja je dovela do depopulacije osjetljivih područja kao što je naše. Sve veći porast nezaposlenosti, moralno beznađe, rat sa svojim psihološkim posljedicama, svijest o lošim početnim pozicijama u općem trendu globalizacije s tendencijom cementiranja zatečenog stanja, podjele svjetskog bogatstva, novi su razlozi, uz one tradicionalne, zašto bi netko bio i ostao ovisnik. U našem kraju postoje tradicije, od sadnje vinove loze, pa do prerade svih vrsta alkoholnih pića. Izražena je opća tolerancija pijenja a s time je povezana ovisnost o alkoholu. Stoga nije nimalo lako djelovati na prevenciji i liječenju ovisnosti, u našem okružju, a osobito je teško započeti s radom Kluba, uz sve razumijevanje pojedinaca i potporu nadležnih. 

Struktura našeg članstva, koje je relativno malobrojno, takva je da pruža nadu u postojanost djelovanja. Nastojimo sudjelovati u aktivnostima udruga na svim razinama. Cilj nam je ostvariti suradnju sa što više klubova. Zbog specifičnosti naše situacije, želimo se organizirati tako da djelujemo na liječenju naših obitelji u kojima su odnosi narušeni ponajprije alkoholom, no česta je i kombinacija s raznim opojnim drogama i drugim ovisnostima.

 Rado primamo savjete, literaturu, i druge oblike pomoći. Zasad nemamo odgovarajući smještaj, nego se sastajemo u Domu zdravlja Imotski, susretljivošću njihova ravnatelja, na čemu smo im zahvalni. 

Srdačno Vas pozdravljamo, uz čestitke i najbolje želje za budući rad u 2001. godini.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org