Up Back Next

IZ KLUBA "SPLIT"

Davor Grgat


Skupština Kluba liječenih alkoholičara "Split" održana je 30. studenoga 2000. godine. U radu Skupštine bili su nazočni stručni djelatnici, brojni članovi kluba, članovi Kluba "Jadrantrans", sa stručnim djelatnikom dr. Stjepom Botterijem na čelu, članovi Kluba "Trogir" s dr. Fjodorom Santinelom, predstavnikom Kluba "Imotski", Josip Poljak, predstavnik bratskog kluba "Voltino" iz Zagreba, kao i predstavnik Upravnog odjela za socijalnu skrb grada Splita, savjetnica za bolesti ovisnosti prof. Andrea Russo i predstavnik Vojarne Divulje, poručnik Ivan Perić, izvođači kulturno-zabavnog programa, predstavnici "sedme sile" i brojni drugi.

"I ove smo godine radili četiri prva dana u tjednu, u četiri terapijske skupine, a sve uz pomoć naših stručnih djelatnika dr. Lovre Jerkunice, dr. Sonje Filipović, vmt Mate Smolčića i soc. radnika Željko Tandare", kazao je na početku svog interesantnog i bogatog izlaganje, tajnik Kluba Tomo Volf i nastavio: "Održali smo 194 terapeutska sastanka, na kojima je bio prioritet ustanoviti apstinenciju i moguće recidive. U slučaju recidiva odmah su se poduzimale mjere da se članu pomogne. Bili smo i edukativno prisutni, proradivši priručnik iz alkohologije: "Ovisnost o alkoholu i njeno svladavanje", "Priručnik iz alkohologije" te više članaka iz Alkohološkoga glasnika, a sve s ciljem što boljeg i kvalitetnijeg upoznavanja članova s problemom alkoholizma. Novodošlim članovima pridavalo se je posebno dužno poštovanje i briga. Razmatrali smo i druge probleme ovisnosti, te osobne probleme pojedinih članova, socijalne, zdravstvene, ali i obiteljske mogućnosti. Pored tih, nazovimo "unutarnjih" pitanja, bili smo nazočni i u Gimnaziji "Vladimir Nazor", gdje smo tri puta održali predavanje u trajanju od dva sata o alkoholizmu i radu kluba liječenih alkoholičara, dva puta smo bili gosti Vojarne Divulje. Sudjelovali smo i u skupovima i manifestacijama u našem gradu, te u emisijama Radio Splita i Drugoga programa Radio Zagreba.

Krajem 1999. godine imali smo 51-nog člana, da bi nam se 42 člana uključila u 2000. godini.. 29 članova je napustilo naš klub, pa danas imamo 64 člana i članovi obitelji. U posljednje vrijeme bilježimo 28 recidiva. Od početka godine uveli smo još jedan program pod nazivom "Savjetom i pomoć kod problema izazvanih alkoholizmom", kada nam dolaze obitelji i pojedinci koji osjećaju potrebu za pomoć u vezi s alkoholizmom, a razgovor s obiteljima obavljaju stručni djelatnici sat vremena prije sastanka kluba.

Ove godine smo počeli organizirati i izlete, tako smo upriličili upoznavanje Svetišta u Međugorju, Nacionalnog parka Krka i samostana Visovac. I nadalje imamo slabu suradnju i kontakte s pojedinim institucijama i organizacijama upravljanja u našem gradu i regiji, što je vrlo važno u rješavanju ovog problema. Tu prvenstveno mislimo na zdravstvo - bolnice i obiteljske liječnike. Posebno nam nedostaje suradnja s Dnevnom bolnicom oko upućivanja bolesnika-alkoholičara u klub, kako je to organizirano u drugim bolnicama...", kazao je uz ostalo u svom opširnom i sadržajnom referatu tajnik Kluba Tomo Volf. Diskusija koja je slijedila bila je zaista kratka ali sadržajna.

Gosp. Josip Poljak, predstavnik Kluba "Voltino" iz Zagreba, kluba s kojima su se Splićani sprijateljili, pobrao je najviše pljeska. Svi diskutanti nastojali su dati Klubu novu snagu i ohrabrenje.

Na kraju su podijeljene Zahvalnice uzornim apstinentima od 1 do 20 godina, a kroz Skupštinu su vodili i uspješno osvježili program Kvartet Miletić, uz umjetnički, pjesnički i recitatorski program. Jednoglasno je prihvaćen plan i program rada Kluba za sljedeću godinu u kojem su naglašene obveze prema novoprimljenim članovima i recidivistima, nazočnost terapijskim sastancima, kao i edukacija članova o svim bolestima ovisnosti, a ne samo o alkoholizmu. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org