Up Back Next

IZ KLUBA "NADA - KRUGE", ZAGREB

Ivana Pražetina

Klub liječenih alkoholičara "Nada - Kruge" djeluje na području Trnja od 14. srpnja 2000. godine. Nastao je iz Kluba "Dubravka", koji djeluje na ovom području više od deset godina, što nam govori i o dugogodišnjem iskustvu kojim se može pohvaliti. U protekloj godini došlo je do velikog povećanja broja novih članova, tako da se nametnulo logično rješenje osnovati novi klub. Od svog početka radi u dvije grupe, čiji se članovi sastaju srijedom u popodnevnim satima u prostorijama Doma zdravlja "Trnje". 

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti naš je klub shvatio kao poticaj za akciju koju želimo kontinuirano provoditi. Nakon razmatranja ponuđenih prijedloga, odlučili smo putem letaka pokušati privući pozornost građana, kako bi im dali do znanja, da postoji mjesto na kojem mogu dobiti informacije i pomoć ukoliko to žele, a to mjesto je u njihovoj neposrednoj blizini. Osmišljavanjem teksta letka išli smo za tim da se osobe koje se nalaze u problemima s alkoholom, neposredno ili posredno, pronađu u porukama te da postanu svjesne da nisu jedine koje tako osjećaju. Kao što se nekad pitala supruga liječenog alkoholičara D.I.: Jesam li ja kriva? Što da učinim? Kako da zaštitim djecu? Postoji vjerojatnost da se neka druga supruga to pita u ovom trenutku. No, jednako tako željeli smo poručiti da se može uspjeti othrvati se problemima alkoholizma, te sve pozivamo da nas dođu upoznati jer je to zaista ljepša strana življenja. Osmišljen letak složili smo na formate A4 i A5, te umnožili u velikom broju primjeraka. Zamišljeno je da letci veličine A4 budu nalijepljeni na prometna mjesta u ulicama u kojima članovi stanuju, kao npr. trgovine, saloni i sl., a da letci veličine A5 budu u većem broju odloženi gdje će ih zainteresirani moći uzeti. Svaki član dobio je određeni broj primjeraka i zadaću da ih distribuira. Tijekom akcije dobili smo raznolike informacije o reakcijama ljudi na letak. Moram naglasiti da su svi članovi kluba bili zainteresirani i aktivni, a akciju u cjelini gospođa Blanka Dorociak, supervizor našeg kluba, označila kao pozitivnu.

Zaključno bih mogla reći da je ova akcija pobudila zanimanje ljudi. Nastojat ćemo nedostatke koji su se pojavili ovog puta ukloniti, poboljšati organizaciju, kontaktirati s drugima i slično. Želja nam je nastaviti s ovakvim i sličnim radom, akcijama i projektima, poboljšavati postojeće i pronalaziti nove načine za senzibiliziranje javnosti o ovom problemu.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org