Up Back Next

U DELNICAMA ODRŽANO DRUŽENJE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

D. Alić  

Alkoholizam - veliki problem Gorskog Kotara

Nekad je tu djelovalo 12 klubova liječenih alkoholičara, a o problemu alkoholizma slikovito govori i činjenica kako je kroz klubove dosad prošlo 600 - 700 osoba

DELNICE - Susret Kluba liječenih alkoholičara Delnice te Oglednog kluba Odjela za bolesti ovisnosti KBC-a Rijeka nastavak je prijateljevanja i suradnje, a zamišljen je kao kombinacija druženja, obilaska grada domaćina te edukativnog susreta - predavanja.

Na tom susretu održanom u Delnicama rečeno je kako alkoholizam nije bolest, već pogrešan stil života pa je temeljni cilj vratiti članove jednom uobičajenom i normalnom načinu života, integrirati ih u društvo te sačuvati im zdravlje, radno mjesto i obitelj. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika kluba Antuna Pleše, koji je i vodio sastanak, o svojim iskustvima govorilo je 40-ak ljudi, domaćini i gosti iz Rijeke koji su apstinencijom odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke, a s terapeutskog gledišta, u razgovor su se uključili i liječnici: dr. Livija Babić - voditeljica Oglednog kluba pri KBC-u Rijeka, dr. Maja Stipančić - terapeut s 30-godišnjim iskustvom rada u delničkom klubu te sadašnja voditeljica kluba u Delnicama - dr. Anita Komljenović Nekad je u Gorskom kotaru djelovalo 12 klubova: u svakom većem mjestu čak i unutar većih poduzeća, a samo u Delnicama bila su četiri, što pokazuje kako je alkoholizam u Gorskom kotaru velik problem, a o tome slikovito govori i činjenica kako je kroz klubove dosad prošlo 600 - 700 osoba. 

I dalje je potrebno animirati ljude, članove matičnog kluba u Delnicama koji se jedini uspio održati, a koji putuju iz drugih goranskih mjesta, na okupljanje članstva u svojim sredinama. 

U tom se smislu na članove računa kao na buduće nositelje zdravstvenih grupa. Klub ponovno radi u prostorijama Doma zdravlja zahvaljujući dr. Antonu Štimcu, a veći dio članova pacijenti su terapeuta kluba dr. Komljenović, što je doista bitno s obzirom da se tako dobiva potpuna kontrola zdravstvenog stanja pojedinca. 

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org