Up Back Next

IZ KLUBOVA

OJAČATI SURADNJU I MEĐUSOBNU POMOĆ

Mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber  

Izvješće sa supervizijskog sastanka Udruge klubova liječenih alkoholičara Črnomerca

Dana 16.11.2000. godine održan je supervizijski sastanak Udruge klubova liječenih alkoholičara "Črnomerec" u prisutnosti supervizora mr.sc.dr.Vesne Golik-Gruber, te predsjednika Zajednice klubova Zagreba prim.dr.Darka Breitenfelda. Došli su i gosti iz drugih klubova.

Sastanak je otvorio i vodio gosp. Boris Markan, dopredsjednik udruge. U svom, nadasve opširnom uvodnom izlaganju upoznao je prisutne s povješću udruge i klubova Črnomerca, sjetivši se početka rada i svih prethodnih djelatnika. 

U izvješću o radu Kluba "Črnomerec" gosp. Slavko Kruc, također je govorio uglavnom o prošlim vremenima. Istakao je velik broj dugogodišnjih apstinenata (s apstinencijom duže od 10 godina) i time kvalitetu kluba. Mladih članova u klubu gotovo da nema, za što okrivljuje bolnice koje se bave liječenjem alkoholizma. Klub napokon ima stručnu djelatnicu dr. Jankoliju, koja nije bila nazočna sastanku.

Za Klub "Ban Keglević" je izvješće podnio gosp. Markan. Vidljivo je da se radi o klubu s vrlo malim brojem članova, suočenim s brojnim poteškoćama. Stručni djelatnik je dr. Neda Vičić, koja se pridružila diskusiji o radu u klubu.
Gosp. Davorin Hotko podnio je vrlo kratko izvješće za Klub "Sveti Duh". Istaknuo je do ove godine volonterski rad stručne djelatnice sr. Katarine Švenda. 

Gosp. Šinko iz Kluba "Petar Zrinski" pohvalio se izvanrednim radom stručne djelatnice i samih članova, koji imaju na internetu svoje Web stranice s 10000 posjeta u 9 mj. Priznali su i svoju manjkavost u nedolaženju na sastanke Udruge.

Klub "Primorska 32" također uspješno radi osim u Udruzi. U oba kluba je stručna djelatnica Zinka Sertić, soc. radnica iz KB "Sestre milosrdnice". 
O djelovanju Kluba "Gornja Kustošija" izvjestila je gđica Katarina Mužny. Upoznala nas je s poteškoćama u radu. Prof. Sanja Jelić, psihologinja iz Vrapča, opravdano odsutna sa sastanka, sada je stručni djelatnik kluba i rad u klubu je sve bolji.. 

Klub "Centar Kustošija" ocjenjuje svoj rad pozitivnim. Dolaskom dr. Korone Nenadić Šviglin, psihijatrice iz Vrapča, bitno se poboljšala kvaliteta rada i brojnost članova kluba.

Klub "Medvedgrad" broji svega 5 članova. Stručna djelatnica je dr. Bubanj, na žalost, odsutna sa sastanka. 

Nakon svih izvješća uslijedile su rasprave, bolje rečeno, konfrontacije. Vrlo glasni članovi Kluba "Črnomerec", koji sve svoje probleme vide izvan kluba, predvodili su diskusiju. Izrazito su krutih stavova. 

Stručni djelatnici klubova, na žalost, gotovo da i nisu sudjelovali u diskusiji. 
Vrlo oštre, no dobronamjerne riječi kritike na rad pojedinih klubova, na kraju je uputio prim.dr. Darko Breitenfeld.

Zaključno se može reći da je velika razlika u funkcioniranju klubova Udruge "Črnomerac", što se je na sastanku moglo jasno vidjeti. Od izvanrednog, preko srednjeg, do vrlo slabog rada. Sva patologija isplivala je na površinu u dva i pol sata, koliko je sastanak trajao. Stručno rečeno, neki su klubovi u "suhom" recidivu, a po ponašanju i mnogi članovi. Prestali su se razvijati i rasti, začahurili se i stvorili svoju filozofiju i pravila igre. Na žalost, takav je i jedan broj dugogodišnjih apstinenata.

Uvjerena sam da će ovaj sastanak, upravo zato što su u burnim diskusijama problemi postali jasno uočljivi, potaknuti klubove na promjene. 

Prvenstveno treba ojačati suradnju i međusobnu pomoć klubova unutar Udruge Črnomerca. Mijenjati se trebaju i jači klubovi, utoliko da se otvore prema slabijima i pomognu im. Zbog toga su područne udruge i osnovane. 

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org