Up Back Next

NJEGOVO VELIČANSTVO PIVO

Hasan Bašić, Klub "Osvit"   

Ponovno nogometno prvenstvo Europe, ponovo pivo Ožujsko, Karlovačko - Stela, Tuborg itd. U nogometnom zanosu navijanja, što može osvježiti navijače pa i gledatelje pred tv. ekranima, je li to pivo?

Još svježe sjećanje nogometnog prvenstva svijeta, kada je prijateljev petogodišnji sin Krešimir plačući vikao "tata, hoću Karlovačko" umjesto - tata hoću loptu. Umijeće promidžbe, samo treba otvoriti usta.
Što je to zapravo čudesno u tom napitku, za koji mnogi kažu da spada u prehrambeni proizvod, iako u sebi ima pet posto alkohola?

Što je to kada jedna studentica na pivijadi ispije dvadesetak krigla piva, tog prehrambenog proizvoda, pa poslije ne zna kako se zove? Zar hrana može promijeniti svijest i ponašanje? Iliti "spika" među mladima... "maznul sam si pet tuborgica". 

Pivo se zavuklo u svaku poru naše svakodnevice. Bez piva je nezamislivo živjeti, ono je svugdje i još k tome, ono je i najjeftinije. Može ga se kupiti u trafici i to hladno.

Kako objasniti da se nakon norijade maturanata bolnice koje se bave alkoholizmom moraju pripremiti za prijem uglavnom akutno pijanih mladih ljudi. Uglavnom je većina njih pila pivo, pa kako se od tog prehrambenog proizvoda mogu dogoditi takva čuda?

Potom svi zajedno kako nam se takvo što više ne bi dogodilo, okrećemo se preventivi kao najvažnijem obliku sprječavanja nečega!

Tako kada je trebalo prije desetak godina postati alkoholičarom, trebalo je prekomjerno piti barem petnaestak godina. Danas se ta granica pomakla na svega pet godina. Pivski alkoholizam uzima sve više maha u mladoj populaciji. Njihove tragične priče kada završe na liječenju u napisima "moj alkoholizam" obično počinju... počeo sam s pivom. Pa tako, polako i sigurno proizvodimo buduće alkoholičare s predznakom da su počeli s pivom.

S druge strane kažemo kako svako društvo, pa i njegov prosperitet, počiva na zdravoj obitelji. Konačno, kada je došlo vrijeme da alkoholni proizvodi poskupe, pivo je ostalo na istoj cijeni ili je tek neznatno poskupjelo.

I na kraju ove pivske balade, nekoliko bisera promidžbe. Disko klub, disko večer uz poznate izvođače, ulaz besplatan uz obveznu konzumaciju dvije "Stele". 

Pred prodajnim centrom u Prečkom, tik uz autoput, preko noći je "izrasla" neprirodno velika jambo reklama s kravom koja umjesto vimena ima Tuborg pivo u limenkama, mužnja i natpis na engleskom "Not milk today", ili, u prijevodu - "Bez mlijeka danas." Naivno, kao da naša djeca ne znaju engleski. 

Svaka čast njegovu veličanstvu pivu!!!

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org