Up Back Next

REKLAME ILI PROMIDŽBA

Hasan Bašić
Klub "Osvit"
 
 

Jedno je sigurno, da se bez reklama ne može zamisliti naša svakodnevica. Svuda su oko nas. Na primjer, vozimo se ulicama prepunim velikih jambo-plakata, iako vozač treba biti vrlo koncentriran na vožnju. Hoćeš-nećeš, moraš skrenuti pogled lijevo ili desno. No, što nam te reklame nude. Automobile, mobitele, donje rublje i još mnoge druge proizvode. 

Nude nam i ono što je zabranjeno reklamirati, i to na jedan vrlo lukav i perfidan način. Reklamiraju tvornicu koja ih proizvodi ili asociraju na ime tvornice. Tako, na primjer, svaki pušač može odgonetnuti što znači prizor prekrasnog plavog mora iz kojeg iskače dupin, a malim slovima popraćeno s "Pozdrav iz Rovinja" ili "Osjećaj slobode".

Nizom reklama sport i pivo su u zadnjih desetak godina postali nerazdvojan tandem. Udarni termin dnevnika Hrvatske televizije počinje s "Idemo na karlovačko". Poznato nam je da se državni proračun u znatnoj mjeri puni upravo od proizvodnje alkoholnih pića i duhanskih prerađevina. 


Ministar poljoprivrede gospodin Božidar Pankretić, posjetivši vinariju u Šibeniku, u dnevniku Hrvatske televizije izjavljuje kako će se osobno potruditi da se vina reklamiraju u medijima kao i pivo. 

Bez komentara!

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org