Up Back Next

IN MEMORIAM

Prim.dr.sc. Ivan Matijević

Prim. dr. Darko Breitenfeld   

 Prim dr. sc. Ivan Matijević bio je jedan od najuglednijih socijalnih psihijatara alkohologa iz manjih županijskih centara. Bio je najbolji učenik prof. dr. Vladimira Hudolina. Vrlo uspješno je primjenjivao model stacionarnog, dnevnobolničkog, izvanbolničkog i klubskog liječenja i rehabilitacije alkoholičara. 

Njegovih više od 20 klubova liječenih alkoholičara prije domovinskog rata bili su uzor drugim područjima. 

Vinkovački klubovi djelovali su preventivno na probleme cjelokupne alkoholne problematike, što je on znanstveno obradio u svom magisteriju 1989. godine o dragovoljnosti liječenja alkoholizma, te 1994. godine u disertaciji o težini seoskog alkoholizma u usporedbi s gradskim, te tako dao najbolji prinos alkohološkoj problematici svoga kraja. 

Po sveukupnosti alkohološkog pristupa nije mu bilo premca u Slavoniji. Bio je vrlo ugledan među alkoholozima, što je potvrdio nizom izlaganja na međunarodnim kongresima i s više od 50 stručnih i znanstvenih radova. Bio je član upravnih tijela u našim alkohološkim i socijalno psihijatrijskim udrugama, stalno orijentiran na potrebu sveukupne zaštite duševnog zdravlja, čiji se poremećaj toliko osjećao baš na području alkoholizma i drugih ovisnosti.

  

Top

 

 NESEBIČAN DAROVATELJ ZNANJA I ISKUSTVA

Dr. Alojzija Trogrlić

Srca su nam ispunjena tugom ali i ponosom. Napustio nas je ugledni prim. dr. sc. Ivan Matijević, nestor moderne psihijatrije u nas, šef psihijatrije u Vinkovcima od njenog osnutka 1970. godine. Psihijatrijska struka je njegovim odlaskom izgubila jednog od svojih velikana.

Još u vrijeme početničkog liječničkog staža, uvjerio se da je psihička pomoć čovjeku vrlo djelotvorna i od tada će psihijatrija biti njegov trajni interes. On utire put psihijatrije. Pokretač je inicijative za bolju organizaciju rada i poboljšanje zdravstvene zaštite u najširem smislu, posebno za psihijatrijske bolesnike. Ugradio je veliku energiju i znanje za liječenje ovisnika, posebno alkoholičara. U tom poslu bio je kao svjetionik, putokaz drugima, uvijek korak ispred svoga vremena.

Kao šef nikada se nije nametao svojim autoritetom, već svojom stručnošću i radom. Pristupiti mu se moglo neposredno i svakodnevno i uvijek je bio spreman izaći u susret i pomoći kako na stručnom, tako i na privatnom planu - bio je nesebičan darovatelj znanja i iskustva. Posjedovao je visoka etička načela humanosti, pravde, slobodoumlja i tolerancije prema ljudima i prema idejama. Njegov lik je krasila golema upornost, volja i stvaralaštvo. Njegove vizije i ideje nisu nikada ostajale mrtvo slovo na papiru. Vjerovao je u njih i za njihovo ostvarenje davao je cijeloga sebe. Sanjao je o novom psihijatrijskom odjelu koji bi pučanstvu našega kraja mogao donijeti afirmiranost i više zdravlja. Njegov se san ostvario.

No teška bolest od kasne jeseni 1999. godine bila je nemilosrdna. Ugasio se jedan izvanredno bogat život, ali je ostala ispisana stranica povijesti grada, medicine i psihijatrije s imenom prim. dr. Ivana Matijevića.

Dragi šefe, kolega i prijatelju, bili ste čovjek plemenita srca, velikoga uma i dobre duše. Vječna Vam slava i hvala!  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org