Up Back Next

NA KRAJU LJETA

Prim. dr. Darko Breitenfeld  

Na kraju smo ljeta, vrućina, kupanja, ali i utapljanja, koja su u većini, njih oko dvije trećine, bili uzrokovani prekomjernim pijenjem alkoholnih pića. Pri tome su posebno bila opasna hladna blaža alkoholna pića kao što je hladno pivo. Naime, ono dodatno zahvaća u šećernu izmjenu tvari i lako dovodi, uz pijanstvo, do sniženja razine šećera., što je posebno često u alkoholičara.

Bili smo svjedoci i niza izgreda pijanih navijača na utakmicama, koji su u začudno malom broju slučajeva završavali u zatvorima, bilo u Hrvatskoj ili, na svu sramotu i u inozemstvu. Nekoliko navijača Milana u Zagrebu se proslavilo osim pijanstva i uzimanjem marihuane. Ukidanje tramvajskog prometa u vrijeme održavanja utakmica samo razveseljuje prodavače alkohola na putu za stadion kao i na povratku. Na stadionima se prodaje pivo kako bi se i organizatoru povećao dobitak od utakmica.

Ponašanje pijanih navijača je zapravo pokretač većine nereda na stadionima. Nedostatna je kontrola prilikom ulaska na stadion. Izgleda da će nam tek privremene vozačke dozvole kao i druga engleska i ostala zapadnoeuropska preventivna alkohološka iskustva i mjere početi utjecati na pijanstvo temperamentnih navijačkih zvijezda.

Upravo najavljene pivijade, uz besplatna opijanja dodatno će pridonijeti problemu pijenja mladeži kao i odraslih, da bi sve to za koji mjesec bilo dopunjeno s "martinjskim zgodovinama", baš uoči Mjeseca borbe protiv alkoholizma.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org