Up Back Next

Veseli kutak

KVIZ!

Dr. E. N. Gruber   

PROVJERITE ISPRAVNOST POSTAVLJENIH TVRDNJA

a) Alkohol i pušenje cigareta ne utječu na razvoj kronične upale gušterače.

b) Pušenje je dokazani uzročnik raka pluća.

c) Osoba koja je prestala pušiti svejedno će dobiti rak pluća.

d) U bezalkoholnom pivu nema alkohola.

e) Lijekovi i alkohol ne smiju se uzimati zajedno.
  

Top

 Provjerite odgovore na dnu stranice...

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori


a) NETOČNO. Postoji linearna korelacija između dnevne količine alkohola i razvoja kroničnog kalcificirajućeg pankreatitisa ( upale gušterače). Rizik se povećava ako se uz alkohol uzima i hrana bogata mastima i bjelančevinama. Čini se da je i pušenje cigareta, posebno u muškaraca, čimbenik rizika za razvoj bolesti. Etiološki, ovi čimbenici potiču stvaranje kamenca u kanalićima gušterače, kamenci tvore čepove tako da enzimi gušterače izjedaju vlastito tkivo i stvaraju upalu.

b) TOČNO. Brojne studije iz ovog područja pokazale su povezanost unošenja nikotina s pojavom planocelularnog karcinoma pluća.

c) NETOČNO. Utvrđeno je da se nakon prestanka pušenja, čak i dugogodišnjeg, smanjuje rizik za obolijevanjem od raka pluća, tako da se prestanak pušenja uvijek isplati.

d) NETOČNO. U bezalkoholnom pivu nalazi se do 0,5 promila alkohola. 

e) TOČNO. Mnogi lijekovi imaju negativne interakcije s alkoholom, katkad i vrlo opasne. Prilikom kroničnog uzimanja lijekova, posebno lijekova za tlak, lijekova protiv bolova ili lijekova za smirenje i spavanje, treba izbjegavati upotrebu alkohola. Alkohol bitno smanjuje djelovanje antibiotika.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org