Up Back Next

POSJET ŠPILJI "VETERNICA"

F.D. Dnevna bolnica 
Psihijatrijska bolnica Vrapče
 
 

Dana 8. lipnja.2000. išli smo u špilju "Veternicu". Sjeli smo u automobile i po dolasku smjestili smo se u planinarskoj kući zvanoj "Glavica". Nakon kratke stanke krenuli smo strmom stazom prema ulazu u špilju.

Unutra nas je poveo vodič speleolog i usput objašnjavamo nastanak špilje, koja je nastala prije mnogo milijuna godina. Sama staza je vrlo uska i niska, tako da smo dobrim dijelom morali ići i pognuti. Naišli smo na veliku dvoranu, gdje se katkad održavaju koncerti. Da su ovdje nekad živjeli medvjedi, vidjeli smo po ostacima okamenjenih zuba presvučenih patinom. U početku istraživanja špilje pronađena je medveđa glava teška oko 16 kilograma. Sama špilja istražena je u dužini 7200 metara. Za posjetitelje je prohodna oko 380 metara. Da je ovdje postojalo more, vidi se po ostacima školjaka po stijenama. Temperatura unutrašnjosti je vrlo ujednačena i kreće se ljeti i zimi oko +10 o C.

Staza za posjetitelje je osvijetljena. U unutrašnjosti vječno puše jak do umjeren vjetar, po kojem je špilja i dobila ime. Nakon razgledavanja špilje vratili smo se do planinarskog doma, gdje nas je čekao ručak. Pomalo umorni od penjanja, krenuli smo kući. Nije nam žao umora i truda, jer je zaista šteta što malo ljudi zna da u blizini Zagreba postoji nešto tako staro i lijepo, nastalo u prethistoriji.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org