Up Back Next

MEĐIMURSKI KORACI

Hasan Bašić, Klub Osvit   

Suradnja među klubovima liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske jača i dalje. Rađaju se nove ideje i organiziraju razni projekti, od kojih su najznačajniji sportski susreti i večeri poezije.

No, hajdemo se zajedno vratiti u jedno malo, simpatično mjesto, Donju Dubravu kod Kotoribe, gdje živi, radi i u klubu djeluje dr. Ivan Dolenec. U tom je mjestu smješten Centar za promicanje duševnog zdravlja Županije međimurske. Centar nije u Čakovcu jer tamo nema dr. Dolenca. Tako je epicentar svih međimurskih događanja u Donjoj Dubravi. Međimurski su klubovi napunili autobus i podržali osnivanje kluba u Hrvatskoj Kostajnici. To je rezultiralo suradnjom rukometnih klubova Preloga i Hrvatske Kostajnice.

U Donjoj Dubravi je i Centar za odvikavanje od pušenja. Tu sam prvi put nazočio dodjeli diploma osobama koje su prestale pušiti. Na godišnjim skupštinama međimurskih klubova uvijek su prisutne i aktivno sudjeluju u radu najvažnije osobe iz društvenog života, ravnatelji škola i domova zdravlja, župnici, vatrogasci.

Skupštine se uljepšavaju predivnim recitalima njihovih članova i djece, pa katkad pomislim da se pjesništvo rodilo u Međimurju. I drugi susret pučke poezije održat će se u Kotoribi. Himna alkoholičara Ruže Vešligaj neizostavna je na svim godišnjim skupštinama, pa ako dobijete poziv, nemojte se dvoumiti, posjetite ih. Klubovi Osvit i Centar odazvali su se pozivu te su sudjelovali na godišnjim skupštinama klubova iz Kotoribe i Donje Dubrave.

Čitateljima Alkohološkog glasnika prenosimo dojmove nazočnih ovakvim vidovima druženja.

Zoran Radmani, gradonačelnik Kotoribe, misli da su ovakva druženja veoma korisna i djeluju preventivno na suzbijanje alkoholizma, jer ako se pomoću klubova rješavaju problemi alkoholizma na zadovoljstvo obitelji, prijatelja i suradnika, onda se to zadovoljstvo reflektira i na širu društvenu zajednicu. Izražava veliko zadovoljstvo što je sudjelovao na skupštini i obećanje u budućnosti veću financijsku potporu za rad kluba.

Dr. Ivan Dolenec kazao je da je sretan što je skupštini nazočio gradonačelnik, budući da je njegova podrška vrlo bitna, jer kao što je gradonačelnik Murskog Središća gosp. Breglec podržao večer pučke poezije, a sve su ostalo učinili članovi sami, tako će se i podrškom gosp. Radmanija održati večer poezije u Kotoribi. 

Istakao je da je cilj takvih manifestacija, između ostalog, približiti klub liječenih alkoholičara društvu kao udrugu sasvim normalnih i trijeznih ljudi, koji rade svoj posao, znaju uživati u životu, pisati dobre pjesme i veseliti se s ostalim ljudima.

Sr. Veronika Matotem, stručna djelatnica Kluba Kotoriba, izjavila je da alkoholičari s organiziranjem takvih susreta na sebe preuzimaju odgovornost koja im inače nedostaje. Što više djeluju društveno, pa i politički, to će prije i sami uvidjeti koliko su se promijenili i koliko vrijede, te kako ih je društvo prihvatilo. 

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org