Up Back Next

HVALA VAM, GOSPOĐO DALIJA!

Krešimir Rendulić   

 

Ogulin je s obzirom na sva društvena, politička, kulturna događanja bio i ostao na rubu interesnih sfera njegove šire okolice. Tromeđa Gorskog kotara, Like i Korduna uvijek Ogulinu daje položaj periferije, pa su se središta moći (ukoliko je moći uopće bilo) tih triju regija prema Ogulinu tako i odnosili. Zato je Ogulin to što je stvorio, stvorio uglavnom vlastitim snagama i na to smo bili jako ponosni. Nedavno nam je ponos poljuljan zbog događanja koja su krajem 80-ih izazvali gospodarsku krizu, zbog posljedica Domovinskoga rata, kada smo od 1991. do 1995. bili na prvoj crti bojišnice nesretne Krajine, koja je bivšoj općini Ogulin okupirala 35 posto njena teritorija i doslovno sravnila sa zemljom Saborsko, naselje od 350 domaćinstava sa svom infrastrukturom. Od tada pa do danas prednjačimo u kolapsu čitavog hrvatskog gospodarstva iz razloga koji izlazi iz okvira "Alkohološkog glasnika".

Ipak, moramo naglasiti, da je i Ogulin povremeno bio u središtu kada je davao svoj obol širokim društvenim zbivanjima; povijesno - bili smo na braniku kršćanstva od najezde Osmanlija sve do 18 stoljeća, politički - poznati smo po do sada čuvenom Bombaškom procesu Josipu Brozu, a u kulturnom životu - Ivanu Brlić-Mažuranić (rođena u današnjoj ulici B. Frankopana). No, sve je to iza nas. Ostao je za utjehu samo Klek, zaštitni znak Ogulina, najljepši od svih vrhova Velike Kapele, poznat i hvaljen diljem Europe, a možda i šire, a ostala je i tuga za nekadašnjim poduzećima drvne i metalske struke i graditeljstva. Opet smo na periferiji.

Smatrao sam da je ovaj uvod bio potreban kako bi događaj od 21. veljače 2000. godine u 21 sati bio snažniji i dobio na težini. Naime, toga dana Ogulin je preko kluba liječenih alkoholičara s periferije preseljen u hrvatsku metropolu i na kratko postao centar Hrvatske. Bio je pozvan i prozvan na Hrvatski radio, 2. program, u emisiju "Vi i vaše zdravlje" kod voditeljice gospođe Dalije Grin i njezina gosta pimarijusa dr. Željka Marinića s Odjela za alkoholizam Psihijatrijske bolnice u Zagrebu.

Tri člana Kluba Ogulin sudjelovali su telefonskom vezom u "živo" u toj emisiji i dali svoj skromni doprinos koliko emisiji i zdravlju, toliko afirmaciji našeg lijepog gradića i našega kluba. No, u mnogome je to zasluga naše drage voditeljice emisije koja nas je pronašla na zadnjoj stranici "Alkohološkog glasnika" od veljače ove godine i za to joj velika, velika hvala. Ona je unijela dodatnu živost u naš klub, vratila vjeru u naše postojanje, u naš identitet i ispunila nam želju da i mi donekle pomognemo nesretnicima kakvi smo i mi bili, pomažući usput i sebi.

Ako mi dozvolite analizirati emisiju i potražiti nas i sebe u njoj, onda bih ukratko morao dati pohvale na račun prva dva člana koji apstiniraju 15, odnosno 30 godina, koji su nositelji rada i egzistencije kluba i koji nisu napustili klub nakon pet godina "staža" kao neki minimum članstva. Njihov je minimum ići do kraja, a kraj neka bude što dalje. Naš klub ovakvih članova (s dugim apstinencijskim stažom) ima osam do devet od dvadesetak ukupno aktivnih članova.

Slobodno sada spominjem i trećega člana u emisiji "Vi i vaše zdravlje", koji se po prilici predstavio ovako: "Zovem se Krešimir Rendulić i sutra navršavam 57 godina. Apstiniram u potpunosti od 28. siječnja 1999. godine, a liječio sam se u Klinici za alkoholizam u KB "Sestare milosrdnice" u Zagrebu od osoba s kojom sam kontaktirao u bolnici bila je dr. Vesna Golik-Gruber, najdraža gospođa Zinka Sertić, a najupečatljivija osoba prim. dr. Darko Breitenfeld. Sve ih najsrdačnije pozdravljam".

Naravno, da i ja i svi članovi našeg kluba pozdravljamo i zahvaljujemo svem osoblju ne samo u KB "Sestre milosrdnice" u kojoj smo većina bili, već svim humanim ljudima koji se bore protiv alkoholizma diljem svijeta, uz vječnu napomenu, da smo mi liječeni alkoholičari građani drugog reda i da imamo lošiji status u društvu od alkoholičara. No, to su društvene predrasude i one će, vjerojatno, s vremenom nestati. A ta se nit protezala cijelom emisijom, kao i dvojbenost je li alkoholizam društvena ili medicinska kategorija.

U svakom slučaju, mi smo svi u klubu bili ponosni što smo pozvani u emisiju. Još jednom zahvaljujemo urednici emisije "Vi vaše zdravlje", i još jednom pozdravljamo i pozivamo sve dobre ljude (pa i one lošije) u borbu protiv svih zala i svih nezdravih ovisnosti. Budimo ovisnici o ljubavi prema bližnjemu svomu.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org