Up Back Next

PLANINARSKI POHOD NA KALNIK ČLANOVA KLUBOVA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Hasan Bašić, Klub Osvit
Uz emisiju "Vi i vaše zdravlje"
 
 

 

Dana 1. travnja 2000. obilježava se Dan klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. Tim povodom Savez za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti Koprivničko-križevačke županije organizirao je planinarski pohod na Kalnik.

Ovaj je izlet planiran i kao jedna od akcija u okviru aktivnosti borbe protiv pušenja koje organizira Zajednica klubova.

U planinarskom domu Kalnik je bio organiziran zajednički ručak koji je upriličio Klub Križevci uz novčanu pomoć Saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti Županije. Za povratak je bio dogovoren prijevoz autobusom do Križevaca. Pohod je počeo u Križevcima na Gornjem gradu u 9 sati, gdje se skupilo oko devedesetak liječenih alkoholičara, članova njihovih obitelji, terapeuta i gostiju. Bili su to članovi klubova iz Đurđevca, Kluba Centar i Podravka iz Koprivnice te kluba domaćina iz Križevaca.

Jutro je bilo sunčano i svi smo se nadali da će izlet proći bez kiše. Planinarski put kojim smo išli vodi od križevačkog groblja cestom prema Heleni, zatim se skreće s ceste i prolazi šumskim i poljskim stazama. Prolazi se zanimljivim krajolikom na kojem su smještena mala zagorska sela, vinogradi i stare zagorske kleti koje su smještene po cijeloj okolici. Na nekoliko mjesta (uz klijeti i mjesta gdje se pruža lijep pogled) napravili smo kratku stanku uz sokove i sendviče.

Neko vrijeme od polaska u nekoliko je navrata počela padati kiša. Zbog toga su stanke bile malo kraće i kretali smo se brže. Na kraju puta kiša nije više prestajala, pa smo jedva dočekali dolazak u planinarski dom. Zbog kiše susret s velečasnim, što se trebao održati kod zdenca ispred doma, bio je premješten u planinarski dom. Tu nam je velečasni održao kratku propovjed o zdencu kao simbolu izvora života. Nakon toga terapeut kluba, domaćina prof. Milan Čapalija svima nam je čestitao na ovom pješačenju te s dr. Mladenom Brezovcem u ime Saveza za zaštitu snažan terapijski učinak sudjelovanjem cijelih obitelji. Tako su se u jednom izravnom sučeljavanju roditelja i djece mogli dobiti vrlo iskreni i zanimljivi odgovori i konstatacije.

Upravo u tim izravnim sučeljavanjima vidjeli smo jednu neprocijenjivu vrijednost, kako u pitanjima roditelja tako i u odgovorima mladih. Vječno pitanje roditelja o tome jesu li uzroci uvijek u obiteljskim ne(prilikama) utjecaja društva, okoline ili pak vlastitog izbora.

Na primjedbu da danas roditelji imaju premalo vremena za svoju djecu i njihov odgoj, razvila se vrlo burna i dinamična diskusij, a u kojoj su se sudionici morali izboriti za riječ. Naravno, bilo je različitih i oprečnih razmišljanja, što je svakako dobro. Na kraju, svojom smirenošću i istančanom vještinom kao i uvijek do sada profesorica Ljubica Uvodić-Vranić zaključila je. Količina vremena provedena s djecom u njihovom odgoju nije od presudne važnosti. Tako i ono malo (na žalost) provedenog vremena s djecom dovoljno je ako u njemu ima kvalitetnih emocionalnih događanja. I kako to uvijek biva na našoj Trešnjevci, rodila se još jedna dobra ideja. Utemeljiti skupinu mladih ljudi, poput Nevena i Slavena, dodatno ih educirati kako bi mogli pomoći svojim vršnjacima jer oni se u svojim subkulturama najbolje razumiju i najbolje će jedni drugima pomoći. Svakako ih u tome treba podržati.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org