Up Back Next

KNJIGA: "EUROPSKA INTEGRACIJA I NORDIJSKA POLITIKA PREMA ALKOHOLU"

Autor: Harold D. Holder, objavljeno od Ashgate, 1998.

Piše Christine Godfrey, profesor ekonomije zdravstva na Univerzitetu u Yorku

Preveo Neven Iveta   

 

Sve više i više zemlja vide sebe kao dio neke veće trgovačke cjeline. Kao takve nastoje si priskrbiti što više ekonomskih prednosti, ali postavlja se pitanje koliko to opterećuje socijalnu i zdravstvenu politiku tih zemalja? Nordijske zemlje - Finska, Norveška i Švedska imaju drugačiju povijest stroge kontrole kada je u pitanju alkohol. Smanjivanje prekomjernog pijenja alkoholnih pića u tim zemljama ostvareno je preko reduciranjem osobnih profita, strogom kontrolom reklamiranja alkoholnih pića, ograničavanjem osobnog unošenja alkohola iz drugih zamalja, kao i održavanjem visokih maloprodajnih cijena. Pokazalo se da su takve akcije uvelike uspješne.

Ova knjiga jasno pokazuje kako je takva politika prema alkoholu u te tri nordijske zemlje bivala modificirana te kako je sustav kontrole bivao ometen zbog ekonomske integracije tih zemalja u Europu. Za ljude koji se ne snalaze na područjima politike i kulturnog kontakta alkohola, tu je vrlo korisno uvodno poglavlje o početcima Europske ekonomske integracije 1951. godine.

Srednje poglavlje ove knjige pokazuje činjenice i evidencije vezane uz proizvodnju, prodaju, maloprodajni sustav, poreze i cijene vezane uz alkohol. Sve u svemu, prikazana je golema količina informacija i analiza kao i više zanimljivih usporedbi s drugim europskim zemljama.

U ovoj knjizi dobro je obrađen problem prihvačanja, želje i provedbe kontrole alkohola u različitim sredinama. Učinci globalizacije svjetske ekonomije djeluju na sve. Postaje sve veći izazov za sve ljude, koji se bave problemom alkoholizma, da osmisle politiku koja će se prilagođavati promjenama u ekonomskim strukturama zahvaćenim globalizacijom. Dosad ove promjene nisu pokazale porast problema alkohizma u nordijskoj regiji. Treba učiniti sve da tako i ostane i nadam se da će se poduzimati daljnja istraživanja, kao što je i ova knjiga, a ja ću i dalje sa zanimanjem pratiti nastavak ove zanimljivije priče.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org

 
 
  -->