Up Back Next

POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI

Hasan Bašić, Klub "Osvit"   

 

Dana 22. studenoga 1999. god., u Murskom Središću održana je prva večer pučke poezije klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske, pod naslovom - Poezijom protiv ovisnosti.Kako je uopće nastao projekt " Poezijom protiv ovisnosti?"

18. rujna 1999., na Godišnjoj skupštini Kluba liječenih alkoholičara "Povratak" iz Murskog Središća, između ostalih događanja, bilo je i puno prekrasnih recitala izvorne pučke poezije. Odlazeći na godišnje skupštine i u ostale klubove liječenih alkoholičara diljem Međimurja, primijetio sam da svaki klub pridaje puno pozornosti pjesništvu, što smatram jednim određenim fenomenom.Kroz šalu sam u svom pozdravnom govoru rekao da je Međimurje Kalifornija pjesnika. Kako se i sam bavim i volim poeziju, predložio sam da se sastanemo i održimo jednu večer pučke poezije u Međimurju. Gospodin Dražen Preglec, gradonačelnik Murskog Središća, u svom je govoru podržao moju ideju i predložio da se priredba održi u Murdskom Središću, uz svu potrebnu pomoć Grada. Naravno, takvu priliku trebalo je iskoristiti, te smo se odmah dali na posao. Moj veliki prijatelj Rok i Boško iz Kluba Prelog i mi iz Kluba '''Osvit'', osnovali smo organizacijski odbor u sastavu: Franjo Turk i članovi Kluba "Povratak", Marijan Kontrec i Viktorija, Rok Pavčec, Boško i članovi kluba "Prelog", Hasan Bašić, Mira, Tomica, Milivoj i članovi kluba "Osvit" , Zinka Čižmešija, pjesnikinja i novinarka, Zlatko Topalović iz Kluba "Centar" iz Zagreba i Ivan Dolenec, stručni djelatnika klubova iz Svete Marije. Od začetka ideje do realizacije ostalo je nepuna dva mjeseca. Pred nama je vrlo malo vremena da tu ideju ožitvorimo. Čak su nam neki govorili da to odgodimo za iduću godinu. Nismo se dali pokolebati. Uložili smo puno truda da nam se naša ideja ostvari. Održali smo dva sastanka organizacijskog odbora, 24.10. u Murskom Središću i 15. 11. u Donjoj Dubravi. Na tim sastancima težili smo ostvariti što više i kvalitetnije, nešto po uzoru na športske igre klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske. Cilj nam je bio uključiti što više klubova. Na sastancima organizacijskog odbora zaključeno je da se manifestacija tradicionalno održava svake godine u sklopu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u jednom od gradova sjeverozapadne Hrvatske u kojem postoji klub liječenih alkoholičara.

20. 10. sudjelovao sam u radio emisiji Hrvatskoga radija "Vi i Vaše zdravlje" koju uređuje i vodi Dalija Grin, gdje sam prvi puta našu ideju objelodanio u eteru. Tom prigodom gđa Grin nam je svesrdno ponudila punu podršku i medijsko pokroviteljstvo. To nam je dalo još više elana i snage. Zaredala su i druga pokroviteljstva kojima se ponosimo.

Grad Mursko Središće i gosp. Dražen Preglec, gradonačelnik.

Hrvatsko društvo za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti na čelu s prim. dr. Svjetlanom Pintarić.

Savez za borbu protiv ovisnosti i promicanje duševnog zdravlja Županije međimurske i prof. Julije Sinković, predsjednika.

Udruga za unapređivanje obiteljskog života "Petkom u pet" i prof. Ljubica Uvodić - Vranić, predsjednica.

Prekrasni plakati i bedževi koji su bili prezentirani diljem Međimurja i dijelom Zagreba djelo su našeg sponzora "Tisak more", kojima zahvaljujemo. Velik i nemjerljivi doprinos dao je dr. Ivan Dolenec, na kojeg i u buduće računamo, kao na stup podrške, koji nam je svojom nenametljivošću davao toliko snage da smo jednostavno morali uspjeti.

Dr. Dolencu još jedno veliko hvala.

Približavao se je ponedjeljak 22. 12. a napetost je rasla. Telefoniramo, faksiramo, tiskamo plakate, bedževe, skupljamo materijale, angažiramo izvođače, ekipa Hrvatskoga radija tri dana prije s djelatnicima HRT-a uspostavljala je veze na odašiljaču Ivančica i s kino dvoranom radi izravnog prijenosa naše priredbe. Iznenada, nekoliko dana prije, pao je veliki snijeg. Neki klubovi su odustali. U jednom trenu došlo je u pitanje i samo održavanje priredbe zbog naglog pogoršanja vremenskih prilika. No nismo se dali. Stvar ne smije propasti, taman padale i sjekire! Posljednje pripreme, posljednje provjere i putovanje u Mursko Središće. A tamo nas je u 20 sati dočekala prepuna i zagrijana dvorana, dva studija Hrvatski i lokalni radio. Sve puno tehnike, kamera i ljudi koji će obavljati posao oko prijenosa. Najveći doprinos dala je Zinka Čižmešija, pjesnikinja i novinarka, koja je vodila priredbu vrlo profesionalno.

Na našem budućim susretima opet ćemo računati na njezinu pomoć. Sve je počelo himnom liječenih alkoholičara pokojne Ruže Vešligaj, u izvođenju mješovitog pjevačkog zbora najboljeg u Županiji međimurskoj. Slijedio je jedan kolaž program u kojem su sudjelovali naši prijatelji iz Zagreba - "Happy Hypo Show", koji su uspostavili komunikaciju s publikom u dvorani. U kombinaciji s predivnim recitalima članova naših klubova, sudjelovali su KUD "Vidiv-čani" iz Vidovca i Žiga, međimurski, popularni pjevač međimurskih pjesama.

U programu je sudjelovalo i puno djece iz osnovnih škola, te djece liječenih alkoholičara, što nam je veoma drago, jer djeca su zapravo najveći i najzahvalniji veleposlanici naših poruka.

U povremenim razgovorima iz studija u Zagrebu, gdje je bio prim. dr. Željko Marinić i s međimurske strane dr. Ivan Dolenec, dali su prikaz stanja i problema vezanih uz alkoholizam u Međimurskoj županiji s ciljem da se upozori na probleme i upozna da postojimo i da želimo jedni drugima pomoći. Domjenak, druženje, smjeh, razdraganost i samo dvije riječi "uspjeli smo". Dugo u noć razgovarali smo o dojmovima i stvarali planove za iduću godinu.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj manifestaciji, posebno Klubu liječenih alkoholičara "Povratak" iz Murskog Središća, koji su bili divni domaćini. Uspjeli smo i vidimo se iduće godine u Prelogu.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org