Up Back Next

Aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

Dr. E. N. Gruber   

 

Završna je akcija u povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti i ove godine održana u Zagrebu. Riječ je o manifestacijskom maratonu u kojem je sudjelovala skupina poznatih mladih hrvatskih sportaša, predvođena maratoncem Igorom Lončarom - s velikim brojem učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Akcija je provedena pod popularnim imenom PAD-a.
( Sportom protiv pušenja, alkohola i droge)
Obuhvaćeno je četrdesetak zagrebačkih škola. Škole su bile unaprijed obaviještene i većinom dobro pripremljene i motivirane. Posebno dobar prijem ove godine bio je u osnovnoj školi u Sesvetama, Savskom Gaju i Botincu.

Voditelj akcije, prim. dr. Darko Breitenfeld, istaknuo je značenje prevencije alkoholizma i drugih ovisnosti u osnovnim školama, budući da danas djeca počinju sve ranije pušiti i piti. Edukacija bi morala početi već u nižim razredima osnovne škole. Neki osnovnoškolci su, uz maraton, priredili i vlastite plakatne radove o temi ovisnosti, te čitali literarne radove, što, uz izvrsno uređene brojne panoe u školskim predvorjima i aulama, svjedoči o dobro organiziranoj edukativno-odgojnoj djelatnosti njihovih nastavnika.

Srednjoškolci su, također, akciju većinom dočekali "spremni". Obučeni u promotivne majice s akcijskim sloganima, kojih je određen broj podijeljen svakoj školi, veselo su trčali unatoč hladnom i kišovitom vremenu. Dobar opći dojam na njih su ostavili reprezentativci Hrvatskog atletskog saveza, te Miro Žeravica, europski prvak u plivanju. Njihov nastup govorio je mnogo više od suhoparnih predavanja. Promotivni plakati s natpisima koje su ponosno isticali i pokazivali jedni drugima, uspješno su nadomještali klasični "Ex katedra" pristup edukacije mladih, kojima u toj dobi izrečeno "ne" uvijek zvuči kao "da".

Žalosti nas napomenuti da Kemijska srednja škola iz Vukovarske ulice nije pokazala nikakav interes, niti je priredila doček za ovogodišnju akciju, iako je prijavila svoje sudjelovanje i podigla promotivni materijal, uključujući i akcijske majice. Nije bilo ugodno zaustaviti se pred zatvorenim vratima.

Akcija, koja je počela u ranim jutarnjim satima u srijedu 15. prosinca, završena je navečer svečanošću upriličenom dobrotom poznate diskoteke " The Best", gdje su uz besplatne sokove, glazbu i ples učenici imali prigodu upoznati još mnoge druge poznate sportaše, "pokupiti autograme" i "trijezno" se vrlo uspješno zabaviti. Prisutni roditelji i nastavnici svojom su nazočnošću odali zahvalnost i pružili podršku sudionicima i organizatorima ove svojevrsne preventive, koja na cilju nudi zdravlje, šport i druženje u sretnoj budućnosti.

Pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravlje, rad i socijalnu skrb, Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske, Crvenog križa, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza, Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ, Hrvatskog društva za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti i Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, akciju PAD su organizirali prim. dr. sc. Darko Breitenfeld, dr. E. N. Gruber i .Mladen Dijanek iz Kluba Zapruđe.

Posebnu zahvalu za podršku upućujemo ZET-u za kombije i dobru volju vozača i učenicama Škole za medicinske sestre Vinogradske bolnice, koje su svojom nazočnošću i iskustvima pridonijele akciji.

Iduće godine planira se proširenje akcije i na druge gradove u našoj domovini, a važno je i održavanje akcije u sklopu maratona, koji se svake godine trči od Zagreba do Čazme, na Dan državnosti Republike Hrvatske.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org