Up Back Next

Dr. Stephen T. Chang 
CJELOVITI SUSTAV SAMOIZLJEČENJA
Taoističke unutrašnje vježbe

Dr. E. N. Gruber    

U području brige za zdravlje postoji cijeli spektar metoda i jednostavnih vježbi, koje ne mogu štetiti ali mogu pomoći u očuvanju ili postizanju zdravlja.

Treba samo na neko vrijeme odložiti svoj skepticizam, čak i ako vam je kineska filozofija potpuno nepoznata, pokušati vježbati redovito tijekom tri tjedna. Rezultati mogu nadmašiti vaša očekivanja. Taoizam je jedna od poznatijih istočnjačkih religija. Njegov osnivač Lao Tse, zajedno s brojnim starim majstorima, razradio je brojne tehnike i metode s ciljem da preoblikuje fizičko tijelo i učini ga besmrtnim.

Simbol taoizma se, u nešto izmijenjenu obliku, vrlo često može vidjeti i u nas, na grafitima, tetova-žama ili ukrasima na odjevnim predmetima ili dekoracijama.(sl. 1).

Učenja taoizma obuh-vaćaju, uz unutrašnje vježbe za revitalizaciju organizma, i uravnoteženu prehranu, umijeća liječenja, seksualne mudrosti, uspjeh i savršeno ovladavanje upoznavanjem sebe i drugih kamo spada i numerologija i astrologija. 

Taoističke unutarnje vježbe usmjeravaju našu prirodnu moć liječenja prema stimulaciji organizma, uravnoteženju razine energije i poboljšanju rada organa. Postoje tri kategorije vježbi: Vježbe ispravnog položaja, vježbe meditacije po kanalima protoka energije (iz kojih se kasnije razvila akupunktura i akupresura) i vježbe ispravnog disanja.

Vježba za jetru

Pridonosi boljem funkcioniranju jetre. Tijekom vježbe treba se usredotočiti na pokrete i predočiti si energiju koja prolazi kroz grudi. Vježbu treba raditi ujutro.
Jetra je smještena na desnoj strani tijela, ispod prsnog koša. ( sl. 2 )

  1. Udobno se smjestiti, sjesti ili leći.

  2. Dlan desne ruke prisloniti na desnu stranu tijela na prsni koš.

  3. Povući ruku prema sredini, slijedeći crtu ruba prsnog koša i masirati spuštajući ruku sve do prsne kosti a zatim rukom krenuti uzlaznom linijom prsnog koša na lijevoj strani.

  4. Ta masaža od desna na lijevo čini jedan ciklus. Ponoviti 36 puta.

  5. Obrnuti pokreti (od lijeva na desno lijevom rukom) osiguravaju priliv energije i u želudac, koji je smješten s lijeve strane, ispod prsnog koša.

Masaža meridijana

Energija kruži tijelom kroz kanale koje nazivamo meridijanima. Akupunkturne točke su mjesta gdje se grane meridijana spajaju i dodiruju površinu tijela.

Meridijani - jetre, bubrega i gušterače spajaju se u zajedničku točku u unutrašnjosti bedra. Masažom unutrašnjosti noge odozdo prema gore stimulira se protok energije.

Istovremeno, ova vježba ima pozitivan učinak i na cirkulaciju ljudi koji pate od grčeva u nogama i proširenih vena.

Rukama stalno treba vršiti jednak pritisak tako da se stvori lagan osjećaj topline za vrijeme masaže. Disati normalno i usredotočiti se na predio noge koji se masira i na energetski meridijan jetre koji se stimulira. (meditacija po meridijanu). (sl.3.)

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org