Up Back Next

O PROMJENI IMENA KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA
RAZGOVOR S PROF. DR. VIŠNJOM HUDOLIN

Hasan Bašić, 
Klub "Osvit"
 
 

Pitanje prof. Višnji Hudolin.
U zadnje vrijeme, odlazeći na godišnje skupštine, slušajući preko medija, mnogi od klubova liječenih alkoholičara izražavaju želju, a mnogi su to već i učinili, da promijene ime kluba liječenih alkoholičara u nešto novo, kao npr. klub zdravog života, klub sretna obitelj, klub apstinenata, pa bih Vas molio za Vaša razmišljanja, je li došlo vrijeme, nakon tridesetak godina, da dođe do neke promijene, u tome smislu, je li to bijeg od nečega ili je nešto treće?

Prof. dr. Višnja Hudolin: 

Moj suprug je jasno rekao i napisao u svojoj knjizi, (koju ste vjerujem pročitali) slijedeće, da naziv klub liječenih alkoholičara nije primjeren jer nije riječ o liječenju, budući alkoholizam nije bolest. Međutim, vi i dalje držite da je alkoholizam bolest i govorite još uvijek o terapeutima i o liječenju bolesti. Prema tome, vama to ime odgovara, dok onima u Italiji to ne odgovara. Međutim, zajednica je klubove prihvatila, vi ste u vašoj zajednici prihvaćeni i dok se ne promijeni stav zajednice, ne bi bilo dobro mijenjati "klub liječenih alkoholičara", jer ćete doći u teškoće.

Danas su u čitavoj Europi upotrebljava naziv klub liječenih alkoholičara, kao i u Brazilu, u Ekvadoru, u Boliviji, na Novom Zelandu. I svi se mi dogovaramo da nađemo jedan prikladniji naziv. Ako vi sami promijenite naziv, ispast ćete iz skupine klubova liječenih alkoholičara i neće te pripadati svjetskoj skupini klubova liječenih alkoholičara. 

Zajedno s nama, možete raspravljati o tome i ako imate zgodan prijedlog, iznesite ga. Tražimo naziv koji bi odgovarao a da se pritom ne izgubi onaj temelj na kojem su klubovi osnovan i 1964. godine. U protivnome, to ne bi bili klubovi s dugom tradicijom - neki s trideset i nešto godina.. Bili bi to neki novi klubovi.

U tome je problem. Naziv treba zajednički pronaći. 

Ako su klubovi s nazivom klub liječenih alkoholičara opće prihvaćeni, prihvatila ga je zajednica, prihvatile su ga zdravstvene strukture, socijalne strukture, prihvatio ga je i vaš susjed. I nitko više ne govori da je to nešto sramno. Sve dotle dok zdravstvo, socijalna skrb, vaše okružje u kojem živite ne počnu mijenjati svoje gledište prema alkoholizmu, nema smisla mijenjati ni ime, jer ćete imati teškoća.
Ljudi se žele sakriti iza drugog naziva, iako se nikada nismo skrivali, niti naši alkoholičari krili da su članovi kluba. 

Ako se danas počnu skrivati iza različitih i naziva, onda je to veoma žalosno. Razmislite o tome?  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org