Up Back Next

S DRUGE GODIŠNJE SKUPŠTINE KLUBA PRELOG

Rok Pavčec, predsjednik Kluba   

S radošću vam šaljem izvješće s Druge godišnje skupštine Kluba Prelog, održane 18. lipnja 1999. godine u nazočnosti 90-ak gostiju.

Budući da je ovo prvo naše izvješće o radu za razdoblje od 26.6.1998. do 18.6.1999. godine, prenosim ga u cjelosti.
Izvješće o prošlogodišnjem radu našeg kluba započeo bih mišlju iz knjige o prijateljstvu, koja glasi:

"Nevolje su dio života,
i ako ih ne podijelite s drugima,
nećete dati onome tko vas voli
priliku da vas voli dovoljno."

To je upravo onaj razlog koji je povezao sudbine članova našeg kluba: još prije nekoliko godina povezivao nas je alkohol kao porok s kojim smo se susretali u mračnim krčmama i podrumima, skrivajući se pred svima, pa i pred samima sobom. Danas nas povezuje volja i želja da zdravo živimo, opterećeni svakodnevnim obvezama i problemima kojima želimo gledati u lice, pomažući jedni drugima da iz njih izađemo obogaćeni novim saznanjima i pozitivnim iskustvima.

U protekloj godini naš klub je povećao broj svojih članova, tako da sada brojimo tri obitelji i pet samaca, te dva terapeuta.

Kako je i smrt sastavni dio života koji živimo, u protekloj godini dogodio se i jedan smrtni slučaj. Dana 16.9.1998. godine umro je naš član Ivo Belić. Održali smo 52 sastanka, na kojima smo otvoreno razgovarali, rješavali svoje strahove i dileme, bodrili jedni druge da ustrajemo na svom putu apstinencije. Unatoč tome doživjeli smo recidiv jednog člana, što je uz pomoć psihijatrijskog odjela Županijske bolnice Čakovec uspješno riješeno.

Nekoliko sastanaka posvetili smo obradi raznih tema s područja alkohologije kako bismo educirrali svoje članove i njihove obitelji o bolesti s kojom se borimo. U nabavi stručne literature pomogao nam je naš župnik vlč. Antun Hoblaj koji nam je podario skoro tri četvrtine naše male knjižnice, te mu ovom prigodom od srca zahvaljujemo na pomoći i razumijevanju koje nam pruža.

Uz redovitu prisustnost sastancima kluba, većina naših članova posjećuje i grupnu terapiju na psihijatrijskom odjelu Županijske bolnice Čakovec. 

Nazočili smo i godišnjim skupštinama ostalih međimurskih klubova liječenih alkoholičara kako bismo upoznali i podijelili njihova dragocjena iskustva, a nastojimo posjećivati i sastanke ostalih klubova naše Županije, te Zagrebačke županije, sve u cilju da naši članovi s relativno kratkim apstinencijskim stažem čuju i druge sudbine i uspostave prijateljske odnose sa starijim apstinentima. 

Zato nam je bio dragocjen posjet poštovanog dr. Ivana Dolenca i članova Kluba iz Svete Marije.

Klub Prelog redovito prima Alkohološki glasnik, u kojem također nalazimo teme za našu edukaciju, a u nekoliko brojeva objavljeni su i naši prilozi. U edukaciji našeg članstva velika nam je pomoć i literatura sa seminara "Petkom u pet", koji vodi prof. psiholigije Ljubica Uvodić-Vranić, a održava se u Domu zdravlja Trešnjevka u Zagrebu.

Dana 21.4.1999. godine prof. Uvodić-Vranić i obitelji Bašić i Antolović posjetiti su naš klub i pokloniti nam večer ispunjenu znanjem, optimizmom i voljom, te nas motivirali da se i sami uključimo u rad seminara. Seminaru smo nazočili 21.5.1999. godine i sudjelovali u obradi teme "Koristi i štete od agresije".

Rad našeg kluba predstavili smo na lokalnoj radio-postaji Studio M Donji Kraljevec, u emisiji koju vodi dr. Ivan Dolenec, a kao gosti smo sudjelovali i u emisiji Drugoga programa Hrvatskoga radija "Vi i vaše zdravlje", koju vode prim. dr. Željko Marinić i gđa Dalija Grin.

Naš klub aktivno sudjeluje u radu Saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanju ovisnosti Međimurske županije. 

Dana 1.4.1999. godine nazočili smo stručnom sastanku u hotelu Sheraton u Zagrebu, u povodu 35. godišnjice osnutka Psihijatrijske klinike KB Sestre milosrdnice i prvih klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj, s ciljem formiranja preventivnih programa za mlade.

Iz svega navedenog vidljivo je da smo proteklu godinu nastojali ispuniti sa što više mogućnosti educiranja naših članova kako bi naša apstinencija bila što duža i stabilnija. 

Nadamo se da ćemo stečeno znanje i iskustvo u narednoj godini znati i moći prenijeti novim i mlađim budućim apstinentima, a nastojat ćemo uključiti se i u preventivne programe rada s mladima na suzbijanju alkoholizma i drugih ovisnosti. 

Još jednom zahvaljujem svima koji nam pružaju nesebičnu pomoć u našem radu, a svim apstinentima želim uspješnu, stabilnu i doživotnu apstinenciju, uz misao Georga Eliota: "Zašto uopće živimo, ako ne zato da olakšamo život jedni drugima?".

Mogu s ponosom istaknuti da su našoj Drugoj godišnjoj skupštini bili nazočni eminentni stručnjaci u alkohologiji: prof. Ljiljana Husjak iz Županijske bolnice Čakovec, dr. Ivan Dolenc, predsjednik Međimurskog saveza, prof. Ljubica Uvodić-Vranić iz Zagreba, voditeljica Seminara ''Petkom u pet'', dr. Renata Kutnjak-Kiš, stručna djelatnica kluba, dr. Dijana Uvodić-Đurić, stručna djelatnica kluba i viša med. sestra Marija Mesmar.

Nazočili su članovi klubova iz Murskog Središća, Čakovca, Sv. Marije, Kotoribe, Donje Dubrave, Koprivnice i Zagreba. Iz Oglednog kluba Psihijatrijske bolnice Jankomir stigao nam je brzojav podrške. 

Bili su nazočni i predstavnici gotovo svih gradskih i općinskih struktura. Skupštinu su pratili i lokalni mediji, a bili smo i u emisiji Drugoga programa Hrvatskoga radija 
''Vi i Vaše zdravlje''.

Mogu Vam, dragi čitatelji Alkohološkog glasnika, priznati da možda ne bi bilo tako lijepo da nam nisu priskočili u pomoć brojni prijatelji i donatori u organizaciji skupštine, te omogućili bogati domjenak po završetku skupštine. Na samom početku skupštine imali smo recital poznate donjodubravske pjesnikinje Zinke Čižmešije, a potom smo svoje pjesme recitirali i Zoran Duhović i ja. 

Na kraju, pozdravljam štovanu glavnu urednicu i članove uredništva Alkohološkog glasnika uime svih članova Kluba Prelog i u osobno ime.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org