Up Back Next

Obiteljska sijela

Nada Matović, socioterapeut   

Osim redovitih sastanaka u klubovima, a u cilju zbližavanja obitelji i razvijanja toplih međuljudskih odnosa između članova klubova, jednom u mjesecu održavaju se obiteljska sijela u stanovima obitelji ili stručnih djelatnika klubova.

Sijela nemaju nikakva protokola, vode se spontani razgovori, a sugovornici se sami odabiraju. Teme većine razgovora su: recidiv, promjena stila življenja unutar obiteljske skupine, uloga supruge u održavanju apstinencije, vraćanje uloge mužu, ocu, njegovanje skladnih emocionalnih i seksualnih odnosa, aktiviranje oca u odgoju djece, približavanje oca djeci, stvaranje ugodna ozračja u kući, češći razmještaj namještaja u kući, zajednički obiteljski ručak, večera, jedinstven stav roditelja naspram djece i drugo. 

Sijela traju obično od dva do tri sata. S ovakvim načinom rada započelo se još prije rata i sijela su održavana uz ručni rad, glazbu, pjesmu, šale i druge vidove zabave. Obnavljanjem sijela nastavlja se predratna tradicija jer su se sijela pokazala veoma korisnim u situacijama kada supruge na sastancima klubova katkad ne mogu prikazati pravo stanje u obitelji, kao što to mogu na ovakvom skupu. Obitelji, odnosno supruge ponajbolje shvate da nisu same i da ima još netko tko je na isti ili sličan način patio ili pati. Temeljem razmjene iskustava dolazi se i do uzajamne pomoći i samopomoći. 

Žene se relaksiraju, opuste, nasmiju i tako obogaćene novim iskustvima i optimizmom svaka ide svojoj obitelji (u)noseći radost i sreću. 

Treba napomenuti da se na sijelima lakše uočavaju i one uspješne supruge koje mogu biti dostručne djelatnice u onom klubu gdje su članom sa svojim suprugom. Nakon sijela svi se osjećaju sretnima, i stručne djelatnice, jer su i one članice klubova i pripadaju toj velikoj obitelji. 

Radujemo se svi zajedno svakom malom i velikom pomaku svake obitelji članova kluba.  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org