Up Back Next

Iz klubova Hercegovačko neretvanske županije
O RADU KLUBA "RONDO" IZ MOSTARA

Nada Čorić   

Poštovana gospodo!

Od srca vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u ime svih članova našega kluba. Supruga sam liječenog alkoholičara i tajnica Kluba "Mostar".

Klub "Mostar" počeo je s radom 12. prosinca 1997. godine s pet članova da bismo tijekom 1998. godine okupili 38 obitelji. Iz postojećeg kluba osnovali smo još tri kluba: "Široki brijeg", "Balinovac" u Mostaru i "Međugorje". 

U proteklom razdoblju Klub "Mostar" održao je 68 sastanaka. Klub sada broji 11 redovitih i 7 povremenih članova, većinom starih apstinenata, koje uključujemo u rad prema potrebi. U našem klubu samo je jedan član više puta recidivirao, ali, uz pomoć djelatnice Kluba i patronaže, sada je taj član u stanju remisije. Supruge naših članova, osim što prisustvuju redovitim sastancima kluba, prisustvuju zajedničkom obiteljskom sijelu svih klubova, koje se održava jednom u mjesecu. Po potrebi, održavaju se i posebni sastanci obitelji sa zajedničkim problemima, kao što je recidiv. 

Također se radi individualno sa svakom obitelji koja se nađe u kriznoj situaciji. Naše obitelji Kelecija i Jakiša, zajedno sa stručnom djelatnicomp, imali su veoma uspješan nastup na lokalnoj televiziji i možemo reći da smo poslije toga nastupa izišli iz anonimnosti. Imali smo i četiri radijske emisije.

 Uspostavili smo suradnju i s obiteljima ovisnika o drogama. U početku nismo imali prostorije za rad kluba, te smo osam mjeseci održavali sastanke u stanu stručne djelatnice kluba gđe Nade Matović. Zahvaljujući Franjevačkom samostanu u Mostaru i fra Ivanu Tolju, dobili smo na raspolaganje prostorije u kojima djeluju tri kluba. Uz Klub "Mostar" djeluje prema potrebi i alkohološka škola.

S ponosom možemo istaknuti da imamo uspjeha u apstinenciji. Naš klub redovito sudjeluje na zajedničkim jednomjesečnim sastancima, na kojima se raspravlja o uspjesima i problemima u klubovima. 

Ovoga puta, kao i prije 35 godina, utemeljitelj našeg kluba bila je gđa Nada Matović. Najviše od svega što nam je dala jest da je okupila mlade i veoma stručne djelatnice svih profila: psihijatricu, psihologinju, pedagoginju, defektologinju i višu medicinsku sestru. S njihovom aktivnošću u klubu, osjećamo se sigurniji i jači. 

Na kraju, želim zahvaliti dr. Darku Breitenfeldu, koji je dao veliku podršku u oživljavanju klubova u Mostaru. Zahvaljujemo i svom osoblju Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, posebice profesorici Maji Kosanović i mr. sc. dr. Vesni Golik-Gruber.

Najviše zahvaljujemo gđi Nadi Matović, koja nam je pružila ruku spasa i otvorila svoje srce i svoj dom, a sve što je učinila za nas, učinila je bez ikakve novčane naknade.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org