Up Back Next

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci
Rijeka, Gajeva 1

Đurđica Franko, prof.   

Poštovane dame i gospodo!

Pozdravljam vas na početku rada stručnog skupa posvećenog životu i djelu Vladimira Hudolina, a u ime Prve sušačke hrvatske gimnazije i osobno.

Moje je ime Đurđica Franko, ravnateljica sam Prve sušačke hrvatske gimnazije, koja je inicijator, jedan od organizatora i domaćin ovog skupa.

Danas u ulozi domaćina želim vam kratko predstaviti našu Gimnaziju i objasniti razloge zbog kojih se ovaj inače prvi skup u Hrvatskoj, posvećen Vladimiru Hudolinu, održava upravo ovdje u ovoj Gimnaziji.

Prva sušačka hrvatska gimnazija je najstarija srednjoškolska ustanova na ovim prostorima. Osnovan je l627. godine kao Isusovački kolegij, a mijenjajući imena, države, vlasnike, zgrade, neprekidno djeluje do danas.

Mnogi ugledni znanstvenici, kulturni djelatnici, političari znanje su stjecali u njenim klupama.

Od godine l992. Gimnazija organizira stručno-znanstvene skupove posvećene značajnim događajima za razvoj Gimnazije, ili pak, skupove posvećene značajnim i uglednim osobama, znanstvenicima koji su bili učenici ili profesori Gimnazije.

Do sada održani su sljedeći znanstveni skupovi:

  • Sušačka gimnazija: vrijeme i riječ (Skup historiografa - Rijeka Sušak, Gimnazija; 

  • skup lingvista - Ljudevit Jonke, život i djelo)

  • Okrugli stol o Franu Kurelcu

  • Znanstveni skup: Slobodan Novak, život i djelo

  • In honorem Izidor Kršnjavi, et Hinko Bačić - tragom stoljetne arhivske građe
    Exegistis monumentum aere perennius (Podigli ste spomenik trajniji od mjedi).

Slijedom te tradicije, i ove godine Prva sušačka hrvatska gimnazija organizira stručni skup posvećen životu i djelu učenika Vladimira Hudolina: Vladimir Hudolin i njegovo djelo.

Rodom iz Ogulina, Hudolin je svoje gimnazijske dane, četrdesetih godina ovog stoljeća, provodio u Gimnaziji na Sušaku. Već za gimnazijskog školovanja bio je izvrstan učenik da bi kasnije postao svjetski poznat i priznat stručnjak na polju socijalne psihijatrije, alkoholizma i drugih ovisnosti.

Ovaj stručni skup dio je i ovogodišnjeg gimnazijskog projekta: Mediteran - kulturna i prirodna baština - identitet, te dio programa Rijeka - zdravi grad.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org