Up Back Next

STRUČNI SKUP VLADIMIR HUDOLIN I NJEGOVO DJELO

Mr. dr. Duško Wölfl   

Koncem rujna 1997. godine bio sam u Lignano Sabiadoro, u Italiji, na memorijalnom skupu posvećenom Vladimiru Hudolinu. Tu su bili stručnjaci, alkoholozi i članovi klubova iz Italije i nešto u manjem broju iz Hrvatske. Pri samom koncu skupa jedan je talijanski liječnik alkoholog izgovorio sljedeću rečenicu:

"A sada pljeskom zahvalimo Hrvatskoj, koja nam je dala tako vrijednog čovjeka i stručnjaka, kao što je bio pokojni profesor Hudolin!"

Pljesak nekoliko stotina sudionika i potrajao je skoro cijelu minutu. 
Istog mi je časa sinula pomisao, da bi se u našoj gimnaziji na Sušaku moglo prirediti sastanak posvećen profesoru Hudolinu. Napisao sam našoj, jer sam i ja, kao i profesor Hudolin, bio učenik i maturant te škole. Naša su đačka vremena odijeljena vremenskim razmakom od 25 godina. Hudolin je maturirao 1940. godine.

Sušačka je gimnazija jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Utemeljili su je Isusovci 23. studenoga 1627. godine. Škola ima vrlo bogatu povijest i tradiciju. Gimnaziju su pohađale mnoge značajne osobe iz hrvatske povijesti, znanosti i politike. Na njoj su kao profesori predavali također mnogi poznati stručnjaci i znastvenici. Škola je do konca devetnaestoga stoljeća djelovala u Rijeci, a potom je preseljena na Sušak, u novu zgradu. Tu se nalazi i danas. U školi se nalazi vrlo vrijedna knjižnica i mnogo raznih zbirki. 

Gimnaziju su pohađali Franjo Rački, Andrija Mohorovičić, braća Mažuranići, Eugen Kvaternik, Rudolf Strohal, Hugo Badalić i mnogi drugi istaknuti pojedinci. 

Profesori na Gimnaziji bili su Joseph Lorenz, Janez Trdina, Fran Kurelac, Ljudevit Jonke i drugi.
Gimnazija povremeno upriličuje stručne i znastvene skupove posvećene svojim bivšim učenicima koji su postali poznati i priznati stručnjaci i znanstvenici. Među njima posebno se ističe ime Vladimira Hudolina. Zbog toga smo odlučili prirediti stručni skup posvećen Vladimiru Hudolinu i njegovu djelu. To je obveza nas, bivših učenika Gimnazije, a i grada u kojem se škola nalazi. Prijedlog prim. dr. Gudelja i moj bio je odmah prihvaćen od ravnateljice Gimnazije profesorice Franko. Pristupili smo poslu i uspjeli 21. travnja 1999. godine održati skup.

Na skupu su bili Hudolinovi kolege iz učeničkih dana, njegova supruga prof. dr. Višnja Hudolin, rodbina Hudolinova koja živi na Sušaku, te mnogi njegovi suradnici i štovatelji. Bilo je i članova klubova liječenih alkoholičara iz Rijeke i Italije. Osobito nam je drago bilo da su na skup došli mnogi Hudolinovi suradnici iz Hrvatske i Italije. Bili su tu prof. dr. Vida Demarin, predstojnik Klinike za neurologiju KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu sa suradnicama, prof. Luciano Floramo, predsjednik klubova liječenih alkoholičara Italije, dr. Marcomini, prof. Sforzina, prof. Paola Gasparini, prim. dr. Butolo, prim. dr. Monesi, Renato Bernardinis, tajnik klubova Italije i obitelj Pittaco i drugi.
Skup su pozdravili mnogi ugledni stručni i znanstveni radnici iz Rijeke, Zagreba i Italije.
Sa zanimanjem je skup pratilo mnogo sadašnjih učenika Gimnazije.

Na skupu su izneseni sljedeći prikazi:

  • Vladimir Hudolin kao alkoholog i njegov utjecaj na svjetsku alkohologiju - prim. dr. sc. Darko Breitenfeld

  • Vladimir Hudolin i socijalna psihijatrija - doc dr. sc. Nebojša Lazić

  • Hudolin kao psihijatar - prim. dr. sc. Željko Marinić

  • Hudolinov utjecaj na razvoj alkohologije u Primorsko goranskoj županiji - mr. sc. Maja Stipaničić i prim. dr. sc. Milan Gudelj

  • Prof. dr. Vladimir Hudolin, paradigma psihijatra koji je bio obdaren sposobnošću da na autoritativan način uspješno vodi velike terapijske grupe - dr. sc. Janez Rugelj

  • Hudolinova postignuća u Italiji - prim. dr. Francesco Piani

  • Đački dani Vlade Hudolina - Radoslav Škalamera

  • Bibliografija objavljenih radova Vladimira Hudolina - mr. sc. Duško Wölfl

Svi su radovi bili praćeni s velikim zanimanjem. Ipak, moram naglasiti, da je posebnu pozornost plijenio prikaz g. Radoslava Škalamere, Hudolinova kolege, maturanta iz 1940. godine.

On je iznio vrlo zanimljive pojedinosti o Hudolinu koji je bio osobito uspješan, odličan učenik i vrlo originalna osobnost.

Sudionici i gosti skupa mogli su vidjeti originalnu knjigu s ocjenama Vladimira Hudolina. Žao nam je što na skupu nije mogla sudjelovati profesorica Petra Klačić, danas jedini živi profesor Hudolinov. Ona se sa svojim učenikom Hudolinom dopisivala sve do njegove smrti koncem 1996. godine. 

Profesorica Kalčić predavala mu je francuski jezik i književnost, a o Hudolinu kao učeniku ima samo riječi pohvale.

Skup su organizirali Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Centar za prevenciju i liječenje ovisnosti u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Gradsko društvo crvenog križa Rijeka, Društvo za suzbijanje bolesti ovisnosti, ogranak Rijeka i ured Rijeka - zdravi grad.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org