Up Back Next

14. GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE APSTINENATA DUBRAVA CENTAR

Ivan Krčelić   

 

Dragi gosti! Dragi prijatelji!

Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na odazivu na našu 14. godišnju skupštinu. Kao predsjednik udruge osvrnut ću se na rad u proteklom razdoblju.

Naša udruga radi po načelima grupne obiteljske terapije, a osnovna zadaća je uspostava i očuvanje apstinencije naših članova.

Svakoga novog člana prihvaćamo svojim pozitivnim iskustvom u našu grupu i pružamo mu mogućnost resocijalizacije. Svaki član uči kako će prihvatiti alkoholizam kao bolest, kako će i što treba mijenjati u svom ponašanju i načinu života.

Ne možemo tvrditi da je to jednostavno ostvariti. Često se događa da članovi umanjuju svoj problem ili ga pokušavaju zanijekati, pokušavajući svoje probleme prebaciti na nekoga drugog iz svoje okoline ili ih opravdavati na različite načine. Znamo da alkoholizam ponajprije dovodi do poremećenih odnosa u obitelji i prekida emocionalnih veza između alkoholičara, supruge i djece. U početku nam se znalo dogoditi da obitelj pruža jak otpor liječenju. Obitelj ne vidi razloga zašto je njihovo sudjelovanje potrebno. Tu nam je osobito pomogla pomoć našeg stručnog djelatnika, sestre Ružice Klarić, koja je vrlo aktivno radila sa svakim članom. Posebno se inzistira na komunikaciji bračnih partnera i poticanju zanimanja za ljudskim, toplim kontaktom. Uz našeg stručnog djelatnika činimo sve da naša udruga bude mjesto gdje će se odgajati novi čovjek.

U našoj udruzi smo prošle godine imali jedan recidiv. Uz veliki trud stručnog djelatnika i starijih apstinenata, uspjeli smo obitelj uputiti na liječenje u vikend bolnicu, u Kliniku za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB ''Sestre milosrdnice''. Sada su oni ponovno s nama.

Članovi udruge i radna grupa redovito posjećuju sastanke Udruge klubova liječenih alkoholičara Dubrave te sudjeluju na godišnjim skupštinama drugih klubova Zagreba, promičući na taj način uzajamno upoznavanje, podršku i suradnju za sve svoje članove.

Tijekom 1998.g. u našu udrugu primljeno je sedam obitelji i jedan samac, od kojih je samo jedna obitelj samovoljno napustila udrugu, tako da sada imamo 15 obitelji, 3 samca i 3 obitelji starih apstinenata, koje povremeno dolaze na sastanke. Sastanke održavamo svakoga utorka u nazočnosti oko 70 posto članova. Veliko mi je zadovoljstvo iznijeti da smo uz podršku koordinacije klubova Dubrave i KB ''Sestre milosrdnice'' oživili udrugu ''Ivan Mažuranić'', koja je bila ugašena pet godina. Udruga djeluje na adresi: Donja Dubrava, Vrpoljska 10. Sastanci se održavaju svakog četvrtka od 17 sati. Očekujemo nove članove. Naša je želja da medicinska sestra Ružica Klarić bude stručni djelatnik i u novoosnovanoj udruzi.

Na kraju želim reći svima da liječenje alkoholizma nikad nije lako, ali je vrijedno truda. Naša nagrada je mnogo sretniji, zdraviji i vrjedniji život.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek