Up Back Next

Iz Klubova

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA "ŠPANSKO"

Boris Grizelja, tajnik Kluba   

 

Klub liječenih alkoholičara "Špansko" postoji od 28. siječnja 1993. godine. Svrha kluba je da okuplja sve one članove koji su prošli bilo koji vid liječenja vezano uz alkoholizam. Klub je samo nastavak bolničkog liječenja i održavanja apstinencije te poboljšanja kvalitetnog življenja i oporavak obitelji koji je bio poremećen tijekom pijenja alkohola. Bez takovog kluba nema čvrste apstinencije. Zajedničkim druženjem članova pomaže se u boljem razumijevanju uzroka i posljedica naše bolesti. Od početka rada kluba, kad je osnovan sa samo dva člana i stručnim djelatnikom, do sad je prošlo 24 obitelji i 25 samaca, ili ukupno 73 člana. Od toga broja sada u klubu ima 8 obitelji i 7 samaca, ili ukupno 23 člana i stručni djelatnik, što znači da je trećina članova ostala u klubu. Od ukupnog broja naših članova, 7 odnosno 50% njih se liječilo jednom, troje dva puta, a četiri člana tri i više. Ove godine je recidivirao jedan član (tri put je recidivirao), a klub je napustila jedna obitelj.

Apstinencija naših članova kreće se od tri mjeseca do šest godina. Za pet godina apstinencije primilo je diplome pet članova, a za tri godine jedan član.

U našem klubu stvoreni su uvjeti koji mogu jamčiti da klub radi i nadalje uspješno. Klub, a to smo svi mi, radi redovito svakoga četvrtka, bez razlike kakav je dan. Svi članovi dolaze redovito na sastanke. Prošle godine smo osnovali novi klub na području Stenjevca, koji sada ima već 15 članova, a stručni terapeut toga kluba je studentica socijalnog rada Katarina Radat.

Naši članovi se često sastaju i izvan kluba i posjećuju ostale klubove. Odlaze na zajedničke izlete, primjerice, ove godine kad su bili s Klubom Susedgrad u Mariji Bistrici. Neki članovi našeg kluba sudjeluju i u emisijama radija i televizije, kao i u tisku.

Redovito primamo Alkohološki glasnik, u kojem su objavljeni i prilozi naših članova. Za sve to velikim dijelom zahvaljujemo stručnom djelatniku gđi Ani Štimac.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek