Up Back Next

IZVJEŠĆE SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREB

Prof. Vicko Lazzari   

 

Utorak, 9. veljače 1999. godine, dan naizgled sasvim običan. Zimska idila u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" svojom bjelinom daje nekakav čudan smiraj i unosi toplinu u dvoranu Odjela za alkoholizam, mjesto gdje se obično sastaje dnevna grupa. Sastanku je nazočan veliki broj predstavnika zagrebačkih klubova. Uz predsjednika Zajednice prim. dr. sc. Darka Breitenfelda, nazočne su bile i dopredsjednica prof. Erika Kovačević te mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber, glavni i odgovorni urednik Alkohološkog glasnika. Predsjedao je prim. dr. sc. Darko Breitenfeld, koji je nakon pozdrava svima, dao kraći izvještaj o aktivnostima tijekom proteklog mjeseca, posebno o suradnji sa sredstvima javnog informiranja, te o veoma uspješno organiziranoj akciji pod nazivom "Mandarina party". Pozvao je zatim gospodina Mladena Dijanek, zaposlenika i člana Kluba ZET-a da nazočne izvijesti o pripremama za akciju prigodom Valentinova - dana ljubavi, onih koji vole i žele biti voljeni. Kao jedan od glavnih inicijatora akcije pod nazivom pod nazivom "Tramvaj zvan zagrljaj" (ili čežnja), koja je već privedena kraju i održat će se 14. veljače 1999. godine od 10.00 do 13.00 sati. Sve je ovo bio poticaj ostalim predstavnicima Zajednice klubova Zagreba za inicijativu osnivanja Organizacijskog odbora za razne manifestacije, u koji su predloženi M. Dijanek, I. Lončar, B. Lončar, H. Bašić i još neki.

Nadamo se i vjerujemo u uspjeh svih budućih akcija zahvaljujući njihovoj upornosti i entuzijazmu. Razgovaralo se zatim o početnom seminaru "Nauk o obiteljskom životu" i radu u klubovima, s tim da je apelirano na sve da što prije prijave svoje kandidate kako bi seminar mogao započeti krajem 3. ožujka. Nakon toga podijeljeni su svim predstavnicima klubova pozivi za "Prvu hrvatsku konferenciju o alkoholizmu i drugim ovisnostima" i "Treću konferenciju Alpe-Jadran", što će se održati u rujnu ove godine u Opatiji, ponovno s naglaskom da se do tada članovi dogovore ili pak samostalno odluče o odlasku na ovu iznimno važnu i edukativno zanimljivu konferenciju. Razgovaralo se i o nedavno objavljenom natječaju o doniranju udruga preko Zagrebačke banke. Prof. Erika Kovačević je preuzela obvezu da se informira o svemu tome i o mogućnostima da se klubovi jave na taj natječaj. Sastanak je nastavljen izvještajem gospodina A. Vukšića, člana Uređivačkog odbora i blagajnika ove Zajednice, koja je izdavač "Alkohološkog glasnika", koji je iznio trenutno stanje i rekao da je tri četvrtine dugova podmireno uz dug od oko 4000. 00 kuna, te su klubovi koji nisu izvršili svoju obvezu (a čeka se na to već nekoliko mjeseci) zamoljeni da što prije podmire dugove kako bi Glasnik i dalje mogao kontinuirano izlaziti. U protivnom, to će biti nemoguće jer se to glasilo samo financira, a u ovakvoj situaciji se ne pokriva cijena pojedinog broja. Iz njegovog izvještaja saznali smo i za podatak da oko 130 primjeraka Glasnika ide u ostale županije Hrvatske, a u Zagrebačkoj se proda oko 650 primjeraka, s tim da se uvijek suradnicima podijeli jedan broj primjeraka, a jedan se broj raznim ustanovama šalju besplatno. Da bi se pokrila cijena tiskanja novih brojeva Alkohološkog glasnika, mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber predložila je povećanje cijene pojedinog primjerka sa 6 na 7 kuna za klubove liječenih alkoholičara Zagreba, s tim da cijena za vanjske ostane 10 kuna kao i do sada. Uz dva do tri predstavnika pojedinih klubova, koji su po tko zna koji put "objasnili" da o tome treba odlučiti među članovima njihovog kluba, svi ostali su se složili s tim prijedlogom, tako da je ponovno odluka ostavljena za sljedeći sastanak koji bi se trebao održati u Jankomiru, 9. veljače 1999. godine. Slijedili su zatim pojedinačni izvještaji predstavnika iz svih područnih udruga, koji su, uz iznimke, bili zadovoljavajući i s pomakom naprijed u njihovu radu.

Na kraju sastanka , sasvim spontano, ali iskreno i od srca, kako on to već tradicionalno i džentlmenski zna učiniti, prim. dr. sc. Darko Breitenfeld je svakoj od nazočnih dama poklonio predivne ruže za dan Valentinova, što može biti predznak još uspješnijeg rada u klubu, ljepote i ljubavi, životnog impulsa kroz rad u klubovima liječenih alkoholičara Zagreba.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek