26 ožujak 2005

Droga i Mediji

Najava knjige:

Davor Moravek: Droga i Mediji. vodič za novinare. Pressdata, medijska agencija HND, 2005.

Uvod: Dušan Miljuš, predsjednik Zboga novinara sudskih izvjestitelja HND-a

U seriji priručnika koji su priređeni za Hrvatsko Novinarsko Društvo http://www.hnd.hr izašao je novi naslov - Droga i mediji. Kao autor ovog djela, nadam se da će pomoći kvalitetnijem izvještavanju u javnim medijima, te boljem razumjevanju ove problematike. Mediji mogu imati znatan preventivni učinak, a u ovom djelu nastojao sam sabrati razmišljanja, pa i kontroverze vezane uz droge i pristupa ovisnicima.
Knjiga je namjenjena novinarima, dakle laičkoj publici, te je prvenstveni cilj uputiti na institucije koje se ovom problematikom bave, a podrobno sam analizirao i zakonsku regulativu.
Naravno, mnogi problemi tek su dotaknuti i ovo nije "kuharica" ni za to kako napisati članak, ni za to kako riješiti problem ovisnosti, već prvenstveno priručnik kojem je cilj opisati povijesne i znanstvene osnove društvene "borbe" sa ovisnostima i društvenim odgovorom na probleme koji su vezani uz to.
Poneke teme nisu od jučer, kao što je kontroverza u politici prema drogama, dok su druge teme u trenutku pisanja bile više nego aktualne (primjerice sposobnost upravljanja motornim vozilima).

Proces samog pisanja ovog djela potrajao je preko dvije godine, a prethodila je i analiza tiska. Tisuće članaka u novinama, ipak su samo jedan od izvora. Pratio sam i web arhive dnevnih novina, e-zine i na tisuće članaka na net-u, a značajan doprinos razumjevanju stavova i načina na koji "korisnici" tumače publicistiku našao sam na Usenetu, i to prvenstveno grupama hr.alt.drugs i hr.alt.med, te ovim putem zahvaljujem svima koji su mi na bilo koji način pomogli u istraživačkom radu.

1 Comments:

At 3/30/2005 08:49:32 AM, Anonymous said...

Zanima me da li postoji opcija komisione prodaje te knjige. Razveselio me naslov i mala recenzija i vjerujem da će upravo ova knjiga pomoći i otvoriti barem malo oči ljudima da ipak nije sve kako se piše i da nesmoijemo svrstavati sve u isti koš.

Dakle, komisiona prodaja ove knjige?
Ako nije problem odgovor poslati na kumba-shop@net.hr

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home